Kontakt
Lyssna

Tips om du handlar på nätet

När du handlar på nätet kan det finnas vissa risker och nedan hittar du lite tips och råd vad du ska tänka på.

Säljarens villkor

Läs noga igenom säljarens villkor innan du köper något. Du har givetvis skydd genom lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler men det är ändå alltid viktigt att du vet vad det är som du godkänner.

Outlöst  försändelse

Många företag informerar på sin hemsida att de tar ut en avgift om du inte hämtar ut en vara utan bara låter den gå i retur. Tänk på att det kanske blir billigare för dig att hämta ut produkten och sedan själv skicka tillbaka den.

Lämna inte ut kortnummer i onödan

Kontrollera att sidan du är inne på är krypterad. Det ser du genom att titta på webbadressen. Den ska börja med https och inte bara http. Lämna inte heller ut ditt kortnummer genom ett e-postmeddelande.
Du kan hitta mer om kortbetalning på Konsumentverkets hemsidalänk till annan webbplats

Betala aldrig i förskott

Är du inte helt trygg med sidan du är på och vem säljaren är ska du inte betala i förskott. Försök istället att få betala mot faktura. Har du betalat med kort och misstänker att säljaren kommer att dra mer pengar utan ditt godkännande ska du kontakta banken och spärra kortet.

Använd nätet

Sök på nätet för att hitta information om det företag du tänker handla av. Det finns många sajter med jämförelser där du även hittar omdömen.

Kontaktuppgifter

Kontrollera att företaget har ordentliga kontaktuppgifter på sin sida så att du känner dig trygg med att det går att nå företaget vid frågor och problem. Försök gärna kontakta säljaren innan köpet. Kan du inte nå dem lär du säkert inte heller nå dem om du får problem.

Hemsidan

Hur ser sidan ut? Är den professionellt gjord eller har den en mängd stavfel? Någon har kanske bara använt rättstavningsprogram som gör att språket blir ostrukturerat. Var kritisk.

Verkar något för bra för att vara sant så är det heller inte sant.

Kontakt

Lars Sundling, konsumentvägledare
031-724 61 80
konsument@harryda.se