Barnfamiljer och ensamstående vuxna med uppehållstillstånd anvisas till Härryda kommun enligt den kvot som länsstyrelsen beslutar om. Härryda kommun erbjuder bland annat svenska för invandrare, introduktion till jobb och boende under etableringstiden. Detta för att så snabbt som möjligt integreras i samhället.
Migrationsverkets bosättningsenhet ansvarar för att anvisa nyanlända till Sveriges kommuner enligt bosättningslagen. Lagen innebär ett gemensamt ansvar för alla kommuner att välkomna nyanlända som har fått uppehållstillstånd. Hur många nyanlända varje kommun ska ta emot beror på kommunens storlek, arbetsmarknadsläge, det sammantagna mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn samt hur många asylsökande som redan vistas i kommunen.
Härryda kommun har en relativt låg arbetslöshet och pendlingsavstånd till exempelvis Göteborg. Därför har kommunen behov av och kan ta emot alla möjliga kompetenser.
Enligt lagen om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning (SFS 2016:38) Länk till annan webbplats. är en kommun skyldig att ta emot ett visst antal nyanlända för bosättning i kommunen.
Nyanlända ska ha tillgång till kommunal verksamhet och service på samma villkor som andra kommuninvånare.
Härryda kommun ansvarar för:
Sfi är grundläggande utbildning i svenska språket för vuxna som inte har svenska som modersmål. Undervisningen sker på Vuxenutbildningen i Mölnlycke Länk till annan webbplats.
En 100-timmarskurs i samhällsorientering på deltagarnas eget modersmål erbjuds alla nyanlända i Göteborgsregionen. Kursen ingår i etableringsprogrammet och är kostnadsfri.
Kursen är indelad i olika ämnesområden, till exempel: att komma till Sverige, att försörja sig och utvecklas i Sverige, att påverka i Sverige. Kursen bygger på dialog och reflektion med syftet att nyanlända ska kunna få en fördjupad förståelse för hur samhället fungerar.
Enheten för samhällsorientering i Göteborg Länk till annan webbplats.
Nyanlända ingår i etableringsprogrammet genom Arbetsförmedlingen under två års tid. Under den tiden studerar de svenska språket, går kurs i samhällsorientering och får stöd att komma i arbete.
Dessutom tillkommer de som själva väljer att bosätta sig i Härryda kommun samt familjemedlemmar till personer som har fått uppehållstillstånd.
Enligt avtal ska Härryda kommun tilldelas minst tio procent av alla lediga lägenheter. Lägenheterna ska avsättas för socialtjänstens målgrupper, där bland annat gruppen nyanlända ingår. Kommunen samarbetar med olika hyresvärdar för att få tillgång till bostäder.
För att täcka behovet av bostäder hyr Härryda kommun platser på tillfälligt boende, såsom exempelvis campingstugor och vandrarhem
Härryda kommun får statlig ersättning för mottagande av asylsökande och nyanlända. Ersättning utgår för varje nyanländ med permanent uppehållstillstånd. Under 2020 täckte den statliga ersättningen de kostnader som Härryda kommun hade för mottagande av nyanlända.
Etableringsprogrammet har som syfte att fler nyanlända snabbare ska komma i arbete eller studier. Dessa insatser görs i samverkan med flera olika aktörer, där Arbetsförmedlingen har det samordnande ansvaret.
Arbetsförmedlingen genomför en individuell planering tillsammans med den nyanlände och i samverkan med berörda kommuner, myndigheter, företag och organisationer. Planeringen ska normalt omfatta aktiviteter på heltid. Försäkringskassan beslutar om etableringsersättning och ansvarar för utbetalning.
Arbetsförmedlingen: Etableringsprogrammet Länk till annan webbplats.
På sfi (svenska för invandrare) på Vuxenutbildningen i Härryda kommun lär sig idag många elever svenska. Elevernas bakgrunder och förutsättningar för att lära sig det svenska språket varierar stort. Ett viktigt steg för att utveckla sitt språk och närma sig arbetsmarknaden är att få göra språkpraktik ute på en arbetsplats. Härryda kommun söker därför språkpraktikplatser inom olika områden.
Eleven kommer till arbetsplatsen efter överenskommelse om arbetstider och arbetsuppgifter. Huvudsyftet för eleven är att få prata svenska utanför skolan men också att få en inblick i verksamheten/företaget och de arbetsuppgifter som personalen utför. Eleverna kan och bör utföra lämpliga arbetsuppgifter, även om huvudsyftet är att få prata mycket svenska.
Den verksamhet som vill ta emot en språkpraktikant bör utse en handledare. Handledaren introducerar och stödjer eleven under praktikens gång. Handledaren har därför en viktig roll i att ge eleven goda möjligheter att lära känna och förstå verksamheten, arbetsuppgifterna och personalen
Vill du veta mer? Välkommen att höra av dig:
Gunilla Sparf, sfi-lärare och språkpraktikanskaffare
031-724 69 61
gunilla.sparf@harryda.se
Mohammed Radwan Alhourani, företagskoordinator på arbetsmarknadsenheten
031-724 85 46
mohammedradwan.alhourani@harryda.se
Kontaktcenter:
031-724 61 00
socialtjansten@harryda.se
Jenny Tyter, integrationssekreterare
031-724 61 74 jenny.tyter@harryda.se
Malin Johansson, integrationssekreterare
031-724 84 73 malin.johansson1@harryda.se
Rezhna Alissio, integrationshandläggare
031-724 86 65
rezhna.alissio@harryda.se
Carin Samuelsson, enhetschef
031-724 84 06 carin.samuelsson@harryda.se
Hans Frimanson, verksamhetschef
031-724 66 28
hans.frimanson@harryda.se