Lyssna

Almasa jobbar som personlig assistent

Almasa Pasovic

Almasa Pasovic

Namn: Almasa Pasovic
Familj: dotter
Bor i: Göteborg
Aktuell som: personlig assistent
Berätta om en dag på jobbet

– Eftersom brukaren ska leva ett så självständigt liv som möjligt så gör vi som folk gör mest; går upp på morgonen, äter frukost, duschar, fixar håret och sätter kanske på en tvätt. Ibland är aktiviteter inplanerade som till exempel sittgympa eller bingo, om inte så försöker jag lyssna in och kanske föreslå något. Vi gör allt gemensamt.

– Mitt arbete är att motivera, inspirera och stödja, men aldrig ta över. Besluten är alltid brukarens. När man jobbar nära en person och ofta är det viktigt att personkemin fungerar och att man lär sig när man ska ta ett steg fram eller tillbaka. Varje brukare har en så kallad genomförandeplan med uppsatta mål om vad som ska göras och hur. Det är viktigt för att brukaren ska känna sig trygg, oavsett vem som jobbar.

Hur kom det sig att du valde denna bana?

– Jag är född i Bosnien och kom till Sverige -99. Jag är utbildad sjukgymnast och under tiden jag lärde mig svenska så dök det upp ett jobb som personlig assistent åt en bosnisk kvinna. Jag hade aldrig hört talas om yrket, men tyckte direkt om det. Jag blev kvar och har idag arbetat i Härryda kommun i snart 15 år och trivs jättebra.

Vad driver dig i jobbet?

– Livet kan förändras på ett ögonblick. Vi kan förlora våra funktioner i både kropp och hjärna och plötsligt bli beroende av andra dygnet runt. Att få vara den som hjälper och stödjer känns både fint och meningsfullt tycker jag.

– Jag har roligt med mina brukare! Vi hittar på massa saker och gläds tillsammans åt framstegen, även om de kan tyckas vara små. Vi kanske tränar på att ta på skorna och den sjätte gången går det plötsligt, sådant ger mig mycket glädje.

Vad tycker du är viktiga egenskaper hos en personlig assistent?

– Att vara lyhörd, flexibel, påhittig och glad är viktiga egenskaper. Det kan också vara bra att ta reda på brukarens intressen innan han/hon blev sjuk och försöka återskapa det.

– Jag tycker det är ett fantastiskt jobb. Jag arbetar oftast natt hos brukaren och blir då ledig dagtid. Det ger en frihet och då brukar jag passa på att träna eller gå någon kurs.