Kontaktperson

Tjejer som pratar.

En kontaktperson kan minska isoleringen hos en person med funktonsnedsättning. Foto: Calle Bredberg Scandinav Bildbyrå

En kontaktperson är någon som umgås och hittar på aktiviteter tillsammans med dig som har en funktionsnedsättning och saknar socialt nätverk. Syftet är att bryta isolering och ge dig möjlighet att komma ut på aktiviteter och om möjligt utveckla ditt sociala nätverk.

Kontaktpersonen är som en vän, ni gör saker tillsammans som båda tycker är kul. Kontaktpersonen ska också vara en god förebild som kan ge dig råd i vardagliga situationer. Det är viktigt att du och din kontaktperson har en bra relation och känner er trygga med varandra.

Efter att du har beviljats kontaktperson kan insatsen starta igång. Det är viktigt att du får en kontaktperson som passar bra för dig. Det kan därför ibland ta tid innan du får en kontaktperson. När du ska få en kontaktperson får du träffa personen så att båda känner sig trygga.

När och var ni träffas och vad ni gör planeras tillsammans. Det kan till exempel handla om att gå på bio, gå ut och äta eller promenera. Om ni ska åka någonstans kan ni åka buss eller tåg. Det är vanligt att träffas ett par gånger i månaden och ni kan också ha kontakt med varandra däremellan.

Om du eller din kontaktperson blir sjuk eller om någon av er ska resa bort så bestämmer ni en ny tid när ni ska träffas.

Att ha en kontaktperson kostar ingenting, men om ni gör något som kostar pengar så betalar du din del.

Att vara kontaktperson är inte ett arbete. Din kontaktperson träffar dig på sin fritid och har inget arbetsschema. Precis som andra kompisar så träffas ni när ni båda kan. Det kan se lite olika ut från månad till månad, men det är förstås viktigt att det inte går alltför lång tid mellan gångerna.

Ansökan

Du kan göra en ansökan om stöd via e-tjänst eller blankett. Du kan också kontakta Härryda kommuns LSS-handläggare.

Matilda Rasmussen, metodhandledare
031-724 61 08 Länk till annan webbplats.
matilda.rasmussen@harryda.se

Camilla Näslund, handläggare
031-724 64 04 Länk till annan webbplats.

camilla.naslund@harryda.se

Emma Valdusson, handläggare
031-724 86 02 Länk till annan webbplats.
emma.valdusson@harryda.se