Separation, skilsmässa

Om ni bestämt er att gå skilda vägar, oavsett om ni är gifta eller sammanboende, följer ofta en kaotisk tid där många praktiska beslut ska tas, i synnerhet om det finns barn i familjen.

Skilsmässa eller separation där barn är inblandade kan ibland leda till konflikter om vårdnad, boende och umgänge. Om ni som föräldrar inte kan komma överens finns det stöd och hjälp att få från familjerätten för att komma vidare.

Har ni inga barn och gemensamt ansöker om skilsmässa kan tingsrätten meddela dom så snart som möjligt. Om ni vill får ni betänketid innan skilsmässan. Om ni har hemmavarande barn under 16 år eller om någon av er inte vill skiljas får ni alltid betänketid.

Mina föräldrar ska skilja sig

Många har föräldrar som har skilt sig eller som ska skilja sig. Meningen med en skilsmässa är att en situation som inte har varit bra ska bli bättre. Ofta blir det bra, även om det kan ta tid. Hur det känns när ens föräldrar skiljer sig är olika. Man kan känna både oro, ilska, lättnad och sorg. Ibland kan man känna skuld över att föräldrarna skiljer sig och tänka att det är ens eget fel för att man har varit jobbig eller så. Det är aldrig sant. Det är aldrig barnens fel att föräldrarna skiljer sig och det är alltid föräldrarnas uppgift att ordna sina egna och barnens liv. Om föräldrarna bråkar mycket under skilsmässan kan det kännas jobbigt, men det blir förhoppningsvis bättre med tiden.

Om föräldrarna skiljer sig utan att man har sett att de bråkat och varit osams, kan det ibland kännas svårt att förstå varför de ändå måste skilja sig. Oavsett om det är bråkigt eller inte, kan det vara svårt att acceptera att ens föräldrar inte längre ska bo ihop. Att man kanske måste flytta, byta skola eller att behöva bestämma med vem man ska bo och när.

Man kan lätt känna sig ensam med sina problem när föräldrarna är upptagna med sina egna och då är det bra att prata med någon om hur man själv har det. Alla vuxna som jobbar med barn och unga är skyldiga att hjälpa en om man inte har det bra. Om man själv eller någon annan inte har det bra är det därför bra att prata med någon vuxen.

Källa: www.umo.se Länk till annan webbplats.

Vill du läsa mer om skilsmässa?

UMO Länk till annan webbplats.
1177 Länk till annan webbplats.
Koll på soc Länk till annan webbplats.
Försäkringskassan om separerade föräldrar Länk till annan webbplats.
Sveriges domstolar Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kontaktcenter 031-724 62 00

Helena Engberg
familjerättssekreterare
031-724 67 46
helena.engberg@harryda.se

Malin Söderling, familjerättssekreterare
031-724 67 45
malin.bertilsson.soderling@harryda.se

Linda Dalenius, enhetschef
031-724 82 77
linda.dalenius@harryda.se

Besöksadress
Kommunhuset, Råda torg Mölnlycke

Postadress
Socialtjänsten, Härryda kommun, 435 80 Mölnlycke
familjeratt@harryda.se

OBS! Alla besök måste vara bokade per mejl eller telefon.