I Härryda kommun finns sju äldreboenden - från Mölnlycke i väst till Rävlanda i öst. Foto: Anna Sigvardsson
Äldreboendet erbjuder dig som är äldre ett både självständigt och tryggt boende. Du bor i egen lägenhet men har personal tillgänglig dygnet runt. I ditt boende ska du bemötas med respekt och integritet. Därför är det viktigt att ta tillvara dina egna resurser och kunskaper.
När du flyttar in gör personalen en planering tillsammans med dig och dina anhöriga. Det du klarar på egen hand idag ska du naturligtvis även i fortsättningen göra själv eller med hjälp av vänner och anhöriga. Personalens uppgift är att hjälpa och stödja dig med sådant som du har svårt att klara själv.
För att veta vilka behov du har och för att kunna ge den bästa vården och omsorgen är det nödvändigt att känna till din bakgrund. Personalen tar därför fram en levnadsberättelse tillsammans med dig och dina anhöriga. Målet är att du ska kunna leva ett gott och värdigt liv med så små förändringar som möjligt, samtidigt som du får den vård och omsorg du behöver.
Broschyr - Här är mitt liv
Kommunens äldreboenden regleras enligt socialtjänstlagen. Högsta ansvaret har politikerna i kommunfullmäktige. Det är biståndsbedömarna för hemtjänsten som utreder vem som har behov av äldreboende.
Mål för äldreboende i Härryda kommun:
Lägenheten är utrustad med en säng och madrass, gardinstång, taklampa i hall och badrum samt trygghetstelefon. Du tar med egna möbler, textilier och porslin. Du använder egna kläder, handdukar och toalettartiklar. Du står för påslakan, täcke och kudde av lättskött material. Det är viktigt att dina textilier är märkta eftersom det inte finns möjlighet till separat tvätt.
Du måste vårda din lägenhet väl. Vid utflyttning ska lägenheten vara utrymd och noggrant städad. Reservnyckel till din lägenhet förvaras i ett låst skåp. Den är tillgänglig för personalen om du skulle använda trygghetslarmet.
Utöver din avgift för boendet kommer du att debiteras en avgift varje månad för förbrukningsvaror, toalettpapper och tvättmedel.
Du bör ha en egen hemförsäkring eftersom möbler och värdesaker i din lägenhet inte är försäkrade.
I varje lägenhet finns ett telefonuttag, vilket ger dig möjlighet att flytta med din telefon.
I den avgift du betalar ingår frukost, middag, två mellanmål, kaffe samt kvällsmat i den gemensamma matsalen. På kvällen finns det smörgås för den som vill ha. Om du vill bjuda någon på middag eller kaffe i den gemensamma matsalen måste du beställa i köket dagen innan. Betalar gör du direkt till köket.
Varje äldreboende har en finmatsal som du gärna får använda till kalas eller fest. Där finns porslin att låna. Du och dina anhöriga ansvarar för att städa och diska efter användandet av finmatsalen. Det finns diskmaskin att tillgå. Bokning av finmatsalen sker hos samordnare eller administratör på boendet.
På de flesta av våra äldreboenden finns det en fritidsassistent som ansvarar för aktiviteterna, som kan vara promenader, bingo, gymnastik, högläsning och bakning. Kom gärna med egna önskemål och idéer om aktiviteter.
Högtider såsom jul, nyår, påsk och midsommar firas på traditionsenligt sätt. Anhöriga är välkomna att medverka vid alla aktiviteter och högtider. De betalar då för mat och dryck.
I de gemensamma utrymmena finns det TV. Det går också bra att ha egen TV i lägenheten.
Alla hjälpmedel är personliga. Kommunens rehabiliteringsteam hjälper dig att prova ut och skaffa de hjälpmedel du behöver.
Kontaktcenter
031-724 62 00
socialtjansten@harryda.se
måndag-onsdag 8-16.30
torsdag 8-18
fredag 8-15