Attendo Säteriet i Mölnlycke

Attendo Säteriet entré

Attendo Säteriet entré.

Härryda kommuns nya äldreboende stod klart i januari 2022 och drivs av Attendo.

Äldreboendet är det första i Härryda kommun som drivs i extern regi. Upphandlad utförare är Attendo som kallar boendet för ett "livstilssboende med sport & spa-profil". Det innebär bland annat att det finns gym samt utrymmen för massage och avkoppling. De boende ska även kunna samlas för att till exempel se sport på storbildsteve och erbjudas aktiviteter som att åka iväg och se matcher live.

60 lägenheter och gemensamma ytor

Boendet innehåller 60 enrumslägenheter om vardera 32 kvadratmeter. På varje avdelning finns möjlighet att öppna upp mellan två lägenheter för att skapa en parlägenhet. 54 av de 60 platserna är avsedda för Härryda kommun.

Alla personer som beviljats plats på äldreboende har rätt att välja boende, i mån av plats. Därför kan de som önskar byta boende flytta till Attendo Säteriet framöver - om det finns lediga platser.

Närhet till service och natur

Äldreboendet ligger mitt i Säteriets bostadsområde, med närhet till både naturreservat och kollektivtrafik. I anslutning finns förskola, skola samt äldreboendet Säterigården. Mölnlycke centrum och Råda Säteri ligger på en kvarts gångavstång.

Är det någon skillnad att bo på ett boende som drivs av en extern utförare jämfört med att bo på ett boende som drivs av kommunen?

Oavsett vem som driver äldreboendet så gäller samma kvalitetskrav och uppföljning av verksamheten. Alla som flyttar in ska känna sig trygga med att boendet erbjuder god vård och omsorg utifrån det individuella behovet. Däremot är varje utförare fri att erbjuda något extra utöver grundkraven, vilket gör att boendena kan ha lite olika profil, som här där Attendo valt inriktningen sport och spa

Enligt lagen om valfrihetssystem (LOV), som ska införas, har jag rätt att välja var jag vill bo?

Det stämmer, men lagen om valfrihetssystem (LOV) skiljer sig inte så mycket från dagens system. Även idag kan du ha önskemål om var du vill bo och du har också möjlighet att flytta mellan olika boenden om du önskar det. Men oavsett LOV eller inte, så är det inte säkert att det just då finns en ledig plats på det boende du önskar.

Hur ser tillgången till platser på äldreboende ut nu och framöver i Härryda kommun?

På kommunens sju äldreboenden finns totalt cirka 270 lägenheter. Tillsammans med de 54 nya platserna på Attendo Säteriets äldreboende innebär det ett visst överskott under 2022 och kanske en bit in på 2023. Därför anpassar vi antalet lägenheter på tre av av våra befintliga äldreboenden från 2022. Inga boenden stängs och ingen tillsvidareanställd personal kommer att sägas upp.

Med det nya äldreboendet står vi väl rustade inför framtiden.

Kontakt

Nathalie Dahlbäck, verksamhetschef för Attendo Säteriet
0738-66 05 33
nathalie.dahlback@attendo.se
Anna Hildesson, verksamhetschef för vård och omsorg i Härryda kommun
031-724 65 60
anna.hildesson@harryda.se