Till innehållet

Undersköterska inom hemtjänsten är årets handledare

Nyhet publicerad: 21 okt 2022

Vi säger grattis till Cecilia Jansson som utsetts till årets handledare inom Härryda kommuns omsorg. Cecilia är en av 30 handledare som ser till att elever och nya medarbetare får en bra praktik/introduktion på våra arbetsplatser.

Cecilia Jansson tar emot diplomet av undersköterskeeleven Julia Reintz, som nominerade Cecilia till årets handledare.

Cecilia Jansson (till höger) tar emot diplomet av undersköterskeeleven Julia Reintz, som nominerade Cecilia till årets handledare.

Alla arbetsplatser inom funktionsstöd och vård och omsorg ska ha en eller flera handledare. Dessa personer har i uppdrag att se till att nya medarbetare – allt från vårdelever på praktik till timvikarier och nyanställda – känner sig välkomna och får en givande praktik och/eller introduktion i våra verksamheter. En av dem som axlar uppdraget är Cecilia Jansson som arbetat inom hemtjänsten i sju år, först i Mölnlycke och sedan i mars i de östra delarna av kommunen, där hon också bor. I början av oktober utsågs hon till årets handledare i Härryda kommun, nominerad av “sin” elev Julia Reintz.
– Det var helt oväntat, men såklart jätteroligt. Jag gör ju bara mitt jobb och vill gärna dela med mig av min kunskap och erfarenhet, säger Cecilia Jansson.

Älskar att se andra växa

I handledarens uppdrag ingår bland annat att se till att eleven uppfyller praktiska mål kring till exempel bemötande och grundläggande omvårdnad, men också har kunskap om lagar och dokumentation.
- Jag är scoutledare på fritiden och älskar att se andra växa. Här har jag en liknande roll. Efter att jag har visat eller instruerat tar jag oftast ett steg tillbaka och låter eleven testa. Sedan finns jag alltid där för att coacha eller be eleven reflektera; hur tänkte du här? Det är fantastiskt att se hur de utvecklas och växer med uppgifterna, säger Cecilia Jansson.

Reflektion är viktigt

Vikten av att reflektera i omsorgsituationer och i sin yrkesroll är något som Boel Samuelsson, lärare på Vuxenutbildningen, betonar i undervisningen.
- Vi brukar säga att vi vill ha undersköterskor som är reflekterande praktiker. Med det menas undersköterskor som är medvetna om vad, hur och varför man utför sitt arbete och som med klokskap kan reflektera kring både omsorgsituationer och yrkesroll, säger Boel Samuelsson.

Ny kunskap varje dag

Bakom nomineringen av Cecilia som årets handledare står Julia Reintz som pluggar till undersköterska.
– Jag känner mig trygg när jag går bredvid Cecilia för jag ser en kvinna som värderar kvalité i bemötande, omvårdnad och i det administrativa. En förebild för mig! Hon är också väldigt duktig på att förklara olika moment och situationer som kan uppkomma inom yrket, och genuint angelägen om att jag ska få med mig ny kunskap varje dag, säger Julia Reintz.

Cecilia är även årets regionala handledare

Nio vård- och omsorgscollege runt om i regionen utser varje år årets regionala handledare. Även denna fina utmärkelse går till Cecilia Jansson som tar emot pris och ära den 21 november klockan 14 i Rävlanda hemtjänstlokal. Cecilia går sedan vidare till den nationella uttagningen som avgörs på vård- och omsorgscollage rikskonferens den 30 november i Stockholm.

Handledarutbildningen med 30 platser ges varje vår på Vuxenutbildningen i Härryda kommun. Utbildningen är på 100 poäng och antagna medarbetare får studera på arbetstid. Är du intresserad av att utbilda dig till handledare, kontakta din chef.

Kontakt

Boel Samuelsson, lärare på Vuxenutbildningen

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt