Till innehållet

Konstverket Skummisar invigt

Nyhet publicerad: 29 maj 2024

Fredagen den 24 maj invigdes konstverket ”Skummisar” i centrala Landvetter. Konstverket är målat på en av Härryda Energis elnätsstationer av konstnären Klara Bartilsson, ungdomar från kulturhusets öppna ateljé samt barn från Duvans fritids. På plats vid invigningen var bland annat representanter från Härryda kommun, Härryda Energi, Svenska kyrkan samt barn och ungdomar som deltagit i projektet.

Bild på Klara Bertilsson

Konstnären Klara Bartilsson gör några finjusteringar innan invigningen av konstverket Skummisar.

Efter några inledande ord om projektet tog barn från Duvans fritidshem över och sjöng några vackra sånger som kunde förknippas med motiven på elnätsstationen. Därefter förklarades konstverket invigt för de cirka 40 personer som var på plats.

Bakgrund till konstverket

Det var efter en trygghetsvandring i Landvetters centrum som idén föddes att tillsammans med barn och unga skapa konst på platsen. Många personer passerar dagligen elnätsstationen och deltagarna på trygghetsvandringen såg en potential att skapa något för att göra platsen mer attraktiv, trygg och trevlig. Förutom själva konstverket så har även belysningen förbättrats på platsen.

Filmad intervju med Klara Bartillson om arbetet med konstverket.

För att ta fram motiven som målats på elnätsstationen har Klara Bartilsson hållit flera workshops tillsammans med barn och unga i Landvetter. Ungdomar från kulturhusets öppna ateljé och Duvans fritidshem har under olika workshops tagit fram underlag till motiven samt färger till konstverket.

- Jag brukar arbeta ganska självständigt och inte bjuda in många så tidigt i idéarbetet som jag gjorde nu. Det har varit väldigt roligt att få dela den delen av processen med yngre kreativa personer. De har en fantastisk fantasi och förmåga att komma på saker som inte jag skulle kunna göra, säger konstnären Klara Bartilsson.

Hon fortsätter

- Sen har det även varit väldigt kul att få vara här och måla och träffa alla i kvarteret. Det är många som har kommit fram och varit glada för att den här platsen får lite liv och färg, det känns fint, avslutar Klara.

För den som är intresserade av att se hur motiven till konstverket växte fram finns skisser, teckningar och färgtester som skapats i utformningen av konstverket att ta del av i Landvetters kulturhus.

För ett bättre och tryggare centrum

Bild på projektgruppen

Projektgruppen beståendes av Hanna Gahnström (Härryda kommun), Anna Franséhn (Härryda kommun), Anna Carlstedt (Härryda Energi), Camilla Börjesson (Svenska Kyrkan), Lovisa Gustafsson (Härryda kommun) samt Henrik Ericsson (Härryda Energi)

Konstprojektet har genomförts som en del i att skapa bättre och tryggare centrum i kommunen. Bakom projektet står Härryda Energi, Landvetters kulturhus, Svenska kyrkan samt enheter inom Härryda kommun. Konstverket Skummisar finns på Idrottsvägen 8 i Landvetter.

Kontakt

Anna Franséhn, kultursamordnare (vikarie)

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt