Till innehållet

Närvarostyrd belysning över gång- och cykelväg

Nyhet publicerad: 14 nov 2022

En gång- och cykelbana som bara är fullt upplyst just där du går eller cyklar på den. I dagarna startade ett projekt om energibesparing med hjälp av närvarostyrd belysning utmed en gång- och cykelväg längs Rådasjön.

En vinterväg med personer som promenerar i skymningen.

Foto: Oleg Kopyov, Mostphotos

Sedan tidigare har Härryda kommun närvarostyrd belysning i många gemensamhetslokaler för att spara på el. Tack vare ett samarbete med Härryda Energi finns nu ett pilotprojekt med närvarostyrd belysning längs en två kilometer lång gång- och cykelbana utmed Rådasjön mellan Pixbo och Mölnlycke.

Ljuset hänger med i farten

Den närvarostyrda belysningen är installerad i 40 belysningspunkter längs sträckan. När ingen befinner sig i området är belysningen nerdämpad till cirka 10-20 procent av sin fulla ljusstyrka.

Så snart någon rör sig på gång- och cykelbanan ökar belysningen till normal styrka över ett väl tilltaget område så att man ser bra både bakom och framför sig. Hastigheten för hur snabbt lamporna ökar till normal styrka tar hänsyn till olika aktiviteter. Oavsett om man löptränar, racercyklar eller går lugna promenader så hänger belysningen med så att det är bra upplyst en bra bit framför och bakom sig.

När belysningsstoplarna inte längre registrerar någon rörelse så dämpas ljuset sakta ner igen.  Målet är att fotgängaren eller löparen inte ska märka av upp- och neddimringen av utebelysningen överhuvudtaget.

Tryggt och ekonomiskt

– Den närvarostyrda belysningen kommer att fungera så att det är tryggt och säkert för den som rör sig längs gång- och cykelbanan, och knappt märker av att vi sparar el samtidigt, säger Jonny Rosander, driftingenjör på trafikverksamheten.

Enligt Härryda Energi som bytt ut lampor och monterat rörelsesensorer längs gång -och cykelvägen utmed Rådasjön, kan närvarostyrd reglering minska elåtgången med uppåt 70 procent.
Sänkt energiförbrukning utan att tumma på tryggheten! Länk till annan webbplats.(Härryda Energi )

Härryda Energi uppmanar alla som rör sig längs gång- och cykelbanan mellan Pixbo och Mölnlycke att mejla in synpunkter om belysningen på info@harrydaenergi.se.

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt