Våra familjehem ger oss fina betyg
I höstas bad vi våra familjehem att besvara en enkät om hur de upplever att det är att vara familjehem åt Härryda kommun. Resultatet är mycket positivt. Många familjehem tycker att samarbetet fungerar bra och att de får det stöd de behöver.

Foto: Matilda Holm/Scandinav bildbyrå
– Vi är glada och stolta över de fina omdömena. Det sporrar oss att jobba vidare med att upprätthålla en hög kvalitet på familjehemsvården, säger Anneli Sirugo, socialsekreterare på Härryda kommun.
Alla deltagare svarade att de skulle rekommendera andra att bli familjehem för Härryda kommun. De flesta som svarade har haft uppdrag i uppemot 5 år, medan 16 procent har haft uppdrag i 6–15 år.
Familjehemmen får stöd och råd
Alla familjehem erbjuds regelbunden kontakt med en familjehemssekreterare, via exempelvis telefon, hembesök eller digitalt. Enligt utvärderingen varierade det hur ofta deltagarna hade kontakt med sina familjehemssekreterare. En stor majoritet var mycket nöjda med kontakten. Familjehemssekreterarna upplevdes som mycket tillgängliga och stödet fick ett högt omdöme på 4,95 av 5.
Utöver det enskilda stödet erbjuder kommunen andra aktiviteter med högt deltagande. Överlag var deltagarna mycket nöjda med aktiviteterna och gav dem ett omdöme på 4,64 i genomsnitt.
– Vi anordnar exempelvis kafékvällar, julbord och föreläsningar, berättar Emma Nelin, socialsekreterare på Härryda kommun.
Familjehemmen gör ett viktigt arbete
Under de senaste åren har socialtjänsten i Härryda kommun utökat det familjenära stödet på hemmaplan. Det minskar placeringarna på till exempel HVB-hem, men ökar behovet av bland annat familjehem.
– Vi behöver fler familjehem som kan ta emot barn och ungdomar. Vi vet att det kan låta stort och svårt. Men vi hoppas att fler vågar ta första steget och undersöka om det kunde vara något för dem, säger Emma Nelin.
Det finns ingen mall för hur ett familjehem ska vara. Du kan vara ensamstående eller ha en familj. Du kan bo i lägenhet eller hus, centralt eller lantligt. Det viktigaste är att du har en stabil livssituation, tid och engagemang och att du kan erbjuda barnet/ungdomen trygghet, stabilitet och omsorg. Du får ekonomisk ersättning enligt SKR:s riktlinjer och kontinuerligt stöd från socialtjänsten.
Låter det som något för dig? På Socialstyrelsens webbplats kan du läsa berättelser om hur det är att ha ett uppdrag som till exempel familjehem.
Min insats (Socialstyrelsen) Länk till annan webbplats.
Här kan du lämna en intresseanmälan till Härryda kommun och läsa mer om våra olika uppdrag
Enkäten skickades ut till alla våra familjehem och hade en svarsfrekvens på 63 procent.