Till innehållet

Orolig för din ekonomi? Få stöd av kommunen

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte akuellt längre.
Nyhet publicerad: 17 mar 2023

Inflation och ökande räntor gör att många Härrydabor har svårare att få pengarna att räcka till. Kommunens budget- och skuldrådgivare hjälper allt fler skuldsatta att se över sin ekonomi. Att agera när man får problem med att betala räkningar och spara till en buffert är bland det viktigaste för att hålla sig flytande.

Kvinna håller en trasig rosa spargris i sina båda händer.

Foto: Wavebreakmedia, Mostphotos

Härryda kommuns budget- och skuldrådgivning är helt oberoende och gratis. Nio av tio som söker hjälp gör det för att skulderna börjar växa dem över huvudet. Det kan handla om skulder på allt mellan 15 000 till 1,5 miljoner kronor. Oavsett storleken så är det skulder man inte kan betala av i tid.

Bild på budget- och skuldrådgivning i Härryda kommun.

Marita Gustafsson, budget- och skuldrådgivare

– Härryda är ju generellt sett en kommun med lägre andel skuldsatta än riksgenomsnittet. Men en del är samtidigt högt belånade och har stora utgifter. Man hade det inte jättegott ställt innan och nu med ökade kostnader för bolåneräntor, mat och drivmedel har utgifterna ökat drastiskt och jag möter nya grupper som söker hjälp för att de börjar få problem med ekonomin. En liten men ökande del av dem som nu söker hjälp är företagare, säger Marita Gustafsson.
Budget- och skuldrådgivning Länk till annan webbplats.

Oavsett om man har skulder eller inte är det första Marita Gustafsson tittar på är inkomster och utgifter i detalj.

– Ibland har man sämre koll än man tror. Småköp och små regelbundna utgifter som dras via autogiro glöms lätt bort men tillsammans kan det bli ganska mycket pengar. Jag brukar be den rådsökande att vi tillsammans tittar på kontoutdrag från tre månader tillbaka och så utgår vi från det när vi gör en budget. För även om man har skulder är budgeten grunden till allt.

Rådgivning även för skuldfria

En av tio som tar kontakt med Marita Gustafsson är skuldfri men vill få hjälp att göra en budget utifrån ändrade hushållsekonomiska förhållanden. Man går snart i pension med betydligt lägre inkomst eller så vill man planera ekonomin för att ha råd att köpa en bil eller en fastighet.

– Jag blir så glad när invånare tar kontakt innan det blir problem och hjälper gärna till med att de ska få till en hållbar ekonomi, säger Marita Gustafsson.

Budget- och skuldrådgivningen finns i kommunhuset i Mölnlycke men man kan också få rådgivning över telefon.
Boka tid för budget- och skuldrådgivning Länk till annan webbplats.

Viktigaste tipsen för en god ekonomi

Tips 1: Gör en budget för att ha koll på pengar som kommer in och går ut.

Tips 2: Agera direkt när du märker att du inte kommer att klara av att betala räkningar. Ofta kan man få anstånd eller en betalningsplan. Det är när förfallodagen är passerad och du är passiv som kostnaderna drar iväg.

Tips 3: Spara till en buffert. Även om det är en liten peng du lägger undan regelbundet får du efter en tid större handlingsutrymme att lösa oförutsedda utgifter.

Tips 4: Handla mat mer sällan. Bunkra. Gör inköpslista och följ den till punkt och pricka. Ät upp all mat innan den blir dålig.

Tips 5: Företagare kan också få skuldsanering men villkoren är lite annorlunda.

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt