Till innehållet

Härryda på besök i Kenya för samarbete och kunskapsutbyte

Nyhet publicerad: 24 nov 2022

I mitten av november besökte en delegation från Härryda kommun den Kenyanska kommunen Homa Bay för att lära och inspireras av varandra att stödja ungdomar att välja gynnsamma studier och yrkeskarriärer.

Delegation från Härryda och representanter för Homa Bay framför Office of the Governor i Homa Bay.

Delegation från Härryda tillsammans med representanter för Homa Bay framför Office of the Governor i Homa Bay.

I afrikanska Kenyas västra del ligger kommunen Homa Bay som har ett uttalat samarbete med Härryda kommun. Tillsammans utforskar kommunerna hur man bättre kan stärka ungas möjligheter att göra kloka och gynnsamma val av studier och yrkesliv som matchar både individen och arbetsmarknaden. Under tre år kommer delegationer från de respektive kommunerna besöka varandra för att lära och inspireras av varandra.

Delegation från Härryda kommun besökte Homa Bay i november

Under mitten av november åkte den första delegationen från Härryda kommun till Homa Bay. Delegationen, som bestod av politiker, skolpersonal och fyra elever från Hulebäcksgymnasiet fick möjligheten att besöka många olika skolor och inspireras av hur Homa Bay arbetar med elevmotivation och studievägledning.

Hej Sanna Ingelstam-Duregård, rektor på Ekdalaskolan i Mölnlycke och projektledare för den svenska delen av Homa Bay-projektet. Vad tar du med dig från ditt besök i Kenya?
– Det var väldigt värdefullt att se hur skolorna i Kenya arbetar med värdegrund och motivation. Det är ett starkt fokus på skolframgång. Eleverna från Kenya är både målmedvetna och retoriskt skickliga i att formulera sina mål och ambitioner.

Vad hoppas du att utbytet kommer leda till?
– Vi hoppas att utbytet ska leda till starkare hållbara strukturer i vår kommun vad gäller studie- och yrkesvägledning, i bred bemärkelse. Det handlar om såväl personlig utveckling som kunskap om arbetsliv och karriärvägar.

Detta utbyte har varit planerat länge men har skjutits upp på grund av coronapandemin. Hur känns det att äntligen komma igång?
– Det känns fantastiskt roligt att vi nu kan träffas ansikte mot ansikte och vi ser fram emot att ta emot Homa Bays delegation i april för att tillsammans lära oss mer om hur vi kan öka ungas valkompetens.

Samarbetet fortsätter i slutet av april 2023 då Härryda kommun besöks av en delegation från Homa Bay som på liknande sätt ska få chans att inspireras av svensk skola och studie- och yrkesvägledning.

Läs mer

Projektet "Young people’s influence and choice of working life" pågår från 2020 till och med 2024 och finansieras genom ICLD, Internationellt Center för Lokal Demokrati.
Kunskapsutbyte mellan Härryda och Kenya Länk till annan webbplats.

Kontakt

Sanna Ingelstam-Duregård, projektledare

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt