Härryda kommun växlar upp för klimatet genom EU-samarbete
För att möta klimatkrisen är nu 48 av Sveriges 290 kommuner inklusive Härryda kommun, med i Viable Cities. Tillsammans kraftsamlar kommunerna och sex myndigheter mot målet om klimatneutrala städer 2030. Satsningen är även en del i en global mobilisering för städers klimatomställning, där EU tar täten och svenska kommuner är föregångare.
Härryda kommun ansökte och kom med
Härryda kommun och en rad andra kommuner är sedan 3 december 2024 med i Sveriges största satsning på klimatneutrala städer, Viable Cities. I och med det senaste tillskottet av kommuner som nu anslutit sig, bor hälften av befolkningen i kommuner som är med i satsningen och kommer att gå före i omställningen till klimatneutrala städer med god livskvalitet för medborgarna.
– Att få möjligheten att vara med i Viable Cities innebär att vi tar ytterligare steg i allt det hållbarhetsarbete vi redan gör, och lägger mer därtill. För oss är det otroligt viktigt att alla tre dimensioner är med samtidigt - den sociala, ekologiska och ekonomiska, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Härryda kommun.
Samverkan ska dra mot gemensamt mål
Målet i Viable Cities är att städer ska vara klimatneutrala år 2030. För att nå dit behöver alla aktörer i samhället jobba i en gemensam riktning, och skapa en portfölj av insatser och aktiviteter som drar åt samma håll, hakar i varandra och bidrar till en långsiktig omställning.
I satsningen betonas vikten av samverkan för att gemensamt ställa om hela kommunen till att bli en klimatneutral kommun. Det innebär ökat samarbete med näringslivet, civilsamhället och akademi för att skapa en inkluderande omställning med aktiviteter i hela samhället.
Utifrån stadsutvecklingsprojektet Landvetter Södra, som också ingår i Viable Cities, kommer ett stort fokus att vara möjligheten att testa nya idéer och innovationer i en verklig miljö. Hela satsningens grundidé är att omställningen ska ske på en jämlik grund. Kommunen ska med andra ord arbeta för en omställning där alla kan delta och få del av de positiva effekterna.
– Med Landvetter Södras målbild ”berikade livsmiljöer” kan vi tillsammans med det pågående hållbarhetsarbeten inom förvaltningen och Viable Cities, växla upp, ta del av och även dela med oss av erfarenheter till andra i nätverket. Jag ser fram emot samarbetet med våra partners i ansökan. Energimyndigheten, Naturvårdsverket och Trafikverket är också är med i Viable Cities-nätverket, säger Per Vorberg.
Många aktörer hjälps åt och delar med sig
Förutom statliga myndigheter och Landvetter Södra AB, är andra lokala, regionala och nationella partners med i Viable Cities: hyresgästföreningen, Härryda Energi AB, Härryda Vatten och Avfall AB, Klimat 2030, Lindholmen Science Park, Rise, Rotary Landvetter, Svenska Kyrkan Råda församling och Västra Götalandsregionen.
Genom satsningen Klimatneutrala städer 2030 får kommunen finansiering från Viable Cities under en treårsperiod. Det ger extra kraft och snabbar på den lokala processen framåt och gör att kommunen får tillgång till stöd och experthjälp för omställningsresan.
Viable Cities Länk till annan webbplats.
Förutom att ställa om åtar sig också städerna att sprida kunskap och lärdomar till många andra, såväl inom Sverige som internationellt, enligt EU:s mission för klimatneutrala städer.
– Det är verkligen hoppfullt att så många kommuner i Sverige vill gå före i omställningen för att möta de samhällsutmaningar som den globala uppvärmningen innebär. Genom att arbeta tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid med ett gott liv för alla och samtidigt stärka Sveriges konkurrenskraft genom att öppna upp för nya affärsmöjligheter och innovationer – allt inom planetens gränser, säger Olga Kordas, programchef för Viable Cities.