Till innehållet

Härryda kommun och polisen ökar samarbete mot brottsligheten

Nyhet publicerad: 19 dec 2024

Tryggare utemiljöer, färre välfärdsbrott och mindre hot och våld i skola och familj. På torsdagen skrev Härryda kommun på överenskommelser med polisen om att öka tryggheten och minska brottsligheten i kommunen.

Tre personer sitter vid ett skrivbort och signerar olika papper.

Från vänster: kommundirektören Pia Alhäll, kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg och tillförordnad lokalpolisområdeschef Johan Dire.

På torsdagen tecknade Lokalpolisområde Storgöteborg Syd och Härryda kommun samverkansavtal utifrån modellen Trygg i Härryda och det lagstadgade ansvar som kommuner har för det brottsförebyggande arbetet.

– Det mest effektiva och hållbara sättet att hantera brottligheten är att vi med våra olika perspektiv tillsammans förstår lägesbilden i Härryda och samarbetar utifrån den. Det är den viktigaste komponenten i en brottsförebyggande strategi och det sparar medborgarnas lidande att jobba proaktivt innan brottet sker, säger Johan Dire, tillförordnad lokalpolisområdeschef.

Parterna signerade tre samarbetsavtal om att jobba mer målmedvetet och systematiskt för att komma till rätta med brottslighet och otrygghet.

– I Alliansens budget för 2025 ska kommunstyrelsen säkerställa att det finns planer, organisation och åtgärder för ökad medborgartrygghet och ökat brottsförebyggande arbete. Det ska också finnas konkreta och mätbara mål som regelbundet följs upp. De här tre överenskommelserna med polisen är en del. Nu fortsätter vi tillsammans det viktiga arbetet för ett ännu tryggare Härryda, säger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M).

Grundligt underlag

Samarbetet utgår från Trygg i Härryda-modellens kartläggning av brott och trygghet. Kunskapen samlas in via statistik över anmälda brott som sker i kommunen, men också felanmälningar om skadegörelse och samtal med kommunanställda och invånare, bland annat genom trygghetsundersökningar.
Trygg i Härryda

– Frågor om brott och trygghet är så mycket större idag. Att vi som kommun gör det vi kan genom samverkan i till exempel SSPF (brotts- och drogförebyggande samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritid kring barn vi är oroliga för) och SSF för de yngre barnen, är jätteviktigt. Men vi kan göra det ännu bättre. Avtalen vi skrivit på ger bättre effekt för det ökar engagemanget i vår samverkan ännu mer, säger Pia Alhäll, kommundirektör i Härryda kommun.

Avtalen mellan Härryda kommun och polisen – Lokal samverkansöverenskommelse och Medborgarlöfte, sträcker sig till 2027. Samtjänstavtalet löper på ett år i taget.

Lägre anmäld brottslighet här

Kommunens kartläggning för de senaste åren visar alltjämt på en markant lägre nivå av anmälda brott här än snittet för polisregion Väst och Göteborg.

Positivt är också att invånare rapporterar minskande oro för brott trots att den generellt sett är högre i Härryda än genomsnittet i regionen. Det är inbrott i hemmet som man är mest orolig för.

Åtgärdsplan bygger på gemensam lägesbild

Samverkan innebär att kommunens verksamheter och polisen utför konkreta åtgärder på lång och kort sikt. Effekterna av insatser i åtgärdsplanen följs upp, utvärderas och revideras. Vartannat år gör parterna en övergripande uppföljning av planen.

– Genom att samla in och analysera data kan vi identifiera de områden som behöver mest insatser. Därmed kan vi arbeta mer effektivt för att förebygga brott och öka tryggheten, säger Helena Hakeröd, utvecklingsledare med ansvar för kommunens brottsförebyggande arbete.

Kontakt

Helena Hakeröd, utvecklingsledare brottsförebyggande arbete

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt