Till innehållet

Härryda är Årets superkommun

Nyhet publicerad: 25 jun 2024

Härryda har tagit tillbaka titeln som Årets superkommun i kategorin storstadskommun i Dagens Samhälles årliga ranking. Priset delades ut under en ceremoni i Almedalen under tisdagskvällen.
– Riktigt roligt att vi återigen vunnit årets superkommun. Det är ett kvitto på att vi arbetar rätt med väldigt många frågor, säger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M)

Flygfoto på Mölnlycke centrum och en dekal med texten: Silver årets superkommuner 2023

– Åh vad roligt att återigen bli årets superkommun! Vi är en stark kommun med de bästa förutsättningarna för att vinna. Jag vill rikta ett stort tack till alla fantastiska medarbetare som bidragit till detta, säger kommundirektör Pia Alhäll.

Priset togs emot av Olof Olausson som bor och verkar i Härryda kommun. Det är fjärde året i rad som Härryda kommun placerar sig på prispallen. 2022 blev Härryda för första gången utsedd till Årets superkommun och förra året blev det en silverplats då Kungsbacka tog hem titeln.

God ekonomi och starka skolresultat

En stark ekonomi är en av anledningarna till att Härryda hamnar i topp enligt Dagens Samhälles motivering. En väl utbyggd infrastruktur och starka skolresultat bidrog också till Härrydas vinst. Grannkommunen Mölndal kom på andra plats och östkusten fick också lite stjärnglans i och med Nackas bronsplacering.

17 kategorier vägs samman

Priset delas ut av tidningen Dagens Samhälle som varje år rankar alla Sveriges kommuner genom en sammanvägning av 146 olika mätvärden i 17 olika kategorier, som till exempel ekonomi, skola, omsorg, kultur och fritid, näringsliv och arbetsmarknad. Alla mätetal utgår från officiell statistik och syftet med priset är att lyfta de kommuner som haft bäst utveckling och som står väl rustade inför framtiden.

– Härryda är en fantastisk kommun som är välskött. Tack till alla som bor, verkar, arbetar i och är med och utvecklar Härryda kommun. Det här priset är till oss alla, säger Per Vorberg.

Dagens samhälles artikel om Årets superkommuner 2024 Länk till annan webbplats.

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt