Till innehållet

Politiker turnerade till företagare i Härryda

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte akuellt längre.
Nyhet publicerad: 10 feb 2023

Under en intensiv dag fick 30 företag i Härryda besök av politiker och kommunanställda. Stora, mellanstora och små, lokala och internationella entreprenörer kunde visa vad de gör och berätta hur de ser på framtiden och kommunens service.

Bildkollage av företagsträffar med kommunanställda, politiker och företagare.

Ett litet urval av Härrydaföretag som fick besök av kommunen i veckan.

Det var i tisdags som näringslivsenheten i Härryda kommun arrangerade företagsbesök mellan 40 politiker och kommunanställda och 30 företag i bland annat Hindås, Björröd, Bårhult och Landvetter flygplats. Många politiker gör sin första mandatperiod i kommunfullmäktige och många kommunanställda är också nya.

Lyssna, fråga och förstå

Avsikten med platsbesöken var att visa att företagsklimatet är en högprioriterad fråga här och att ge kommunens folkvalda och anställa tillfälle att lyssna på och ställa frågor till olika sorters företagare, och att skapa engagemang och samsyn kring näringslivsfrågor generellt.

– För politiker är det alltid bra att ha koll på företagens behov och tankar om framtiden. Och så lär man sig mycket, säger kommunfullmäktiges ordförande Björn Magnusson (S), som för dagen besökte en köttgrossist, ett byggföretag med hållbarhet i fokus och en tapettillverkare – alla i Mölnlycke företagspark.

En och annan överraskning

– Jag visste inte mycket om dessa företag innan. Köttgrossisten visade sig vara landets största importör av lammkött. Byggföretaget var på väg att skicka 12 containrar med sorterat byggmaterial till Ukraina. Hos tapettillverkaren blev jag så inspirerad att jag funderar på att tapetsera om hemma, skrattar Björn Magnusson och tillägger:
– De är alla expansiva företag och berättade hur de behövt bygga till och dela lokaler med andra bolag för att lösa behovet av större lokaler. Men de har behov av ännu mer plats.

Många företag är nöjda med kommunens service, enligt Björn Magnusson, även om de ofta önskar snabbare åtgärder och beslut. Med sig hem fick kommunen en del förslag till förbättringar som förvaltningen ska titta på och jobba vidare med.

Små bolag också framgånsgrika

Ett medskick kom från den erfarna ledarskapskonsulten Annika Stålhandske på Growing leaders med säte i bland annat Mölnlycke.
– Vårt företag blev valt till årets nyföretagare för två år sedan. Jag berättade vad som hänt sedan dess och fick tillfälle att skryta lite. Bilden av att mindre företag knappt går runt är förlegad. Många små bolag har en mycket bra affärsmässighet, så även vi.

– Jag ville ge en god bild av oss och skickade med att det är viktigt att kommunen fortsätter att uppmärksamma oss, vara stolta över oss och sprida kunskap om att vi finns, säger Annika Stålhandske.

Ambitionen är att fortsätta med liknande företagsdagar mellan kommun och näringsliv en gång per år.
Näringslivet i Härryda kommun

Kontakt

Fredrik Olsson, näringslivschef

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt