Till innehållet

Besöksdag ger bättre förståelse för företagarnas villkor

Nyhet publicerad: 27 feb 2024

33 företagare runt om i kommunen öppnade sina dörrar för politiker och tjänstemän . Besökarna fick höra om företagens verksamhet, vilka utmaningar de står inför och på vilket sätt företagarna vill ha stöd och stöttning från kommunen.

På Mölnlycke Mopedcenter har man utökat sitt utbud och säljer förutom mopeder även elektriska rullatorer och rullstolar. Detta till stor glädje för de besökande politikerna och tjänstemännen som passade på att provköra i det trånga utrymmet innanför entrén.

Jag tycker att det är bra att kommunen visar intresse även för den lilla firman. Som liten företagare är man ganska ensam och då kan det vara bra om det finns någon man kan vända sig till hos kommunen för att få hjälp, säger Sebastian Leinert som arbetar i den kombinerade butiken och serviceverkstaden.

Målet - Sveriges bästa företagsklimat

33 företag utspridda över hela kommunen fick under dagen besök och företagarna fick chansen att framföra sina synpunkter till politiker och tjänstemän. Företagsbesökardagen är en del i arbetet med att skapa Sveriges bästa företagsklimat

– Det här är ett sätt för oss att komma ut till våra företag och lära oss mer. Vilka utmaningar har de? Vad har de för framtidsplaner? Vad kan vi på kommunen bli bättre på för att ge bättre service till våra företag, säger Helena Alterby Nordström som är näringslivschef på Härryda kommun.

På Stenugnsbageriet som nyss dragit igång både produktion och caféverksamhet i Mölnlycke fabriker visar Fredrik Frigell runt i bageriet och låter besökarna smaka på nygräddade mandelkakor. Fredrik är nöjd med den hjälp han fått från Härryda kommun men han skulle gärna se lite enklare regelverk inom vissa områden.

Jag vill sätta upp skyltar utanför lokalen och det är väldigt styrt vad man får ha och inte ha. Det tar mycket tid och kraft att få rätt tillstånd, säger Fredrik Frigell.

Erfarenheterna ska sammanställas

Dagen avslutades med att alla politiker och tjänstemän samlades och redovisade sina upplevelser från dagens besök och vad företagarna gjort för medskick. En utmaning som många företagare i Härryda kommun berättade om är svårigheten att få tag i kompetent personal. Många efterlyste bättre och mer specialiserade utbildningar för den kompetens som krävs i deras branscher.

Anteckningarna från alla företagsbesöken ska nu sammanställas för att synpunkter och idéer ska fångas upp i arbetet med att underlätta för företagen.

Kontakt

Anna Sjöström, Företagslots

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt