Till innehållet

Inspektion av båtar, bryggor och byggnader vid Rådasjön

Nyhet publicerad: 07 jul 2023

Härryda kommun har påbörjat en inventering och upprensning av båtar, bryggor och övergivna byggnader i några av kommunens sjöar, exempelvis Rådasjön. Arbetet är en led i att skydda stränder från nedskräpning och öka allas tillgång till allmänna platser. Senast i mitten av oktober måste man kunna visa avtal eller dispens för båt eller brygga i sjön.

Fyll i alternativtext

Den som besöker stränder längs södra Rådasjön kommer att se att många båtar, bryggor och förfallna byggnader är lappade med information från kommunen. Lappen informerar om att det inte är tillåtet med uppläggning av båtar på land eller förtöjning vid bryggor.

Ägare till byggnader och bryggor har fått lapp med en information om att eventuell ägare eller förvaltare av bryggan ska höra av sig med intyg om dispens och/eller avtal. Bryggor som är underhållna och har funnits på platsen sedan år 1975 har automatiskt dispens. Det var året då strandskyddet infördes i Sverige.

Visa tillstånd före 15 oktober

Senast den 15 oktober måste ägare till båtar, bryggor och byggnader på strandremsan från Gunnebovägen och utmed gångvägen norr om Banvägen (fastigheten Pixbo 1:1) vid södra Rådasjön, kunna visa att det finns ett giltigt avtal eller en dispens för dem.

– Är man osäker på hur gammal ens brygga är finns det historiska kartfoton som är gratis att ladda ner i datorn och som kan hjälpa en på traven, säger kommunekologen Emma Nevander. Kommunen underlättar även redovisningen med en e-tjänst som gör det lätt att ladda upp foton och gällande tillstånd.

Om det inte finns något giltigt tillstånd måste båten tas bort och bryggan rivas. Om inte ägaren gör det själv så kommer kommunen forsla bort sakerna.

Bakgrunden till upprensningen av båtar, bryggor och bodar är att:

  • värna strandskyddet
  • skydda naturreservat enligt naturreservatföreskrifterna
  • öka allmänhetens tillträde till kommunens mark
  • minska nedskräpning och belamring av gamla båtvrak och fallfärdiga bryggor och byggnader.

Härryda kommun håller på med liknande inventering och uppresning i Hornasjön och Alhagen och planerar att fortsätta med insatser även längs andra sjöstränder så småningom. Läs mer om vad som gäller för båt och brygga i kommunens sjöar:
Båt och brygga

Kontakt

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt