Till innehållet

Skolavslutning – då ökar risken att tonåringar provar alkohol

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte akuellt längre.
Nyhet publicerad: 07 jun 2022

Skolavslutningen är ett tillfälle då många vill fira att sommaren är här. Det är också en period där många unga testar alkohol första gången. Ungdomsverksamheter i kommunen ser därför till att ha extra mycket öppet veckorna efter skolavslutningsveckan. Tillsammans med andra vuxna hoppas vi kunna skapa en trygg start på sommarlovet för alla unga.

Kontakta fältgruppen

Kommunens fältgrupp kommer att röra sig runt om i kommunen under skolavslutningsveckan. Dem kan du höra av dig till om du ser platser där det kan behövas extra vuxna, eller om du vill prata med dem.
Ring dem på 031-724 84 84 eller kontakta dem på Instagram: @faltgruppenharryda Länk till annan webbplats.

Fältgruppen

Tips till föräldrar

Som förälder till en tonåring kan det vara utmanande att ta de där samtalen om alkohol. Till stöd finns bland annat Tonårsparlören som är en handbok för föräldrar om ungdomar och alkohol. Den innehåller tips, argument och fakta som kan göra livet som tonårsförälder lite lättare.

Tips till föräldrar och andra viktiga vuxna kring tonåringar:

  • Ge kärlek och visa omtanke. Försök vara den vuxna person som unga i din närhet kan komma till om de behöver stöd. Barn behöver kärlek och omtanke, oavsett ålder.
  • Var tydlig och sätt gränser. Då vet tonåringen vad som gäller, och det kan hjälpa din tonåring att sätta sina egna gränser.
  • Bjud inte på alkohol. Köp inte ut. Att köpa ut är olagligt och tonåringar som får alkohol hemma dricker mer än andra jämnåriga.

För fler tips - kika på tonårsparlören som finns på olika språk och också som ljudbok. Tonårsparlören Länk till annan webbplats.

Nattvandra

Vill du vara ute i någon av kommunens tätorter för att bidra till trygghet för våra ungdomar, kontakta gärna Nattvandrarna för samordning kring tider och platser att besöka.

Nattvandring

Kontakt

Tove Örjansdotter, verksamhetsutvecklare barns och ungas hälsa

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt