Till innehållet

Furuhällsskolan 5A klara för riksfinal i Vi i femman – bara tre lag kvar i tävlingen

Nyhet publicerad: 25 mar 2024

Overkligt, glädjetårar, hur roligt som helst, största händelsen i våra liv är några av kommentarerna från eleverna i klass 5A på Furuhällsskolan efter att de vann Göteborgsfinalen av tävlingen Vi i femman den 21 mars. Inte nog med att de vann den lokala finalen, nu visar det sig att klassen är klara för riksfinalen efter höga poäng i den lokala finalen. Nu är det endast tre klasser kvar i landet i tävlingen.

Bild på klass 5A

Över 2 500 klasser

Vi i femman är Sveriges Radio:s kunskapstävling som genomförs varje år för femteklassare i landet. I årets upplaga deltog över 2 500 klasser och 50 000 femteklassare i uttagningarna till tävlingen. Efter uttagningarna fick de åtta bästa klasserna i varje Sveriges Radio:s P4:s område göra upp om vilken klass som skulle bli lokal mästare. Där kammade 5A på Furuhällsskolan hem titeln efter flera jämna och spännande matcher och är nu klara för riksfinalen.

Riksfinalen som kommer att sändas i P4 och även visas på SVT barn kommer att spelas in i slutet av april och sänds den 9 maj.

Firande

Efter vinsten i lokala finalen fick klassen en guldpokal fylld med godis för att fira segern med. Tidigare har klassen firat sina fina insatser i tävlingen med fika. På frågan vad eleverna tycker har varit roligast under tävlingens gång svarar de upplevelsen att få vara med och fikat efter vinsterna.

Bild på Joakim Svensson under i lektion.

Joakim Svensson under en lektion med klass 5A tidigare i år.

- Klassen har firat efter varje deltävling med chokladbollar, men efter finalvinsten blev det kärleksmums till klassen, säger Joakim Svensson, lärare i klassen sen flera år tillbaka.

Om en månad är det dags för riksfinalen och i klassen kommer de att förbereda sig på samma sätt som innan.

- Vi kommer att jobba på som vanligt i klassen och peppa Sebastian och Mino som sitter i studion och svarar på frågorna.

Elevernas egna ord om tävlingen

Eleverna i 5A skrev tidigare en text om sin medverkan i och upplevelser från tävlingen fram till semifinalen. Läs elevernas text på Pedagog Härryda – en plattform för inspiration och delat lärande inom för- och grundskolan i Härryda kommun.

Pedagog Härryda - Furuhällsskolans medverkan i Vi i femman

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt