Till innehållet

Barn på Västergärdets förskola sprider glädje till barn i Ukraina

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte akuellt längre.
Nyhet publicerad: 03 mar 2023

I slutet av förra året samlade barnen på avdelningen Vatten, Västergärdets förskola i Landvetter, burkar och flaskor i naturen. För pengarna de fick när de pantat dem köpte de gosedjur som skickades till barn i Ukraina.

Barn på avdelningen Vatten sitter i en soffa.

Barnen på avdelningen Vatten tycker att det har varit roligt att samla burkar och panta dem.

De globala målen

På avdelningen Vatten har de jobbat mycket med de globala målen för hållbarhet och återbruk. När de pratade om mångfald i naturen, återbruk och tillgång till rent vatten så ville barnen på avdelningen ut i naturen och städa. I naturen hittade barnen många pantburkar och flaskor som de samlade ihop och idén att skänka pengarna de skulle få för panten föddes.

Kaniner, nallar och björnar

För pengarna de fick när de pantat köpte personalen på avdelningen in en rad olika gosedjur. Kaniner, nallar, björnar, tigrar, elefanter, pandor och apor som barnen med hjälp av en butik i Landvetter sen skickade vidare till barn i Ukraina. Att det blev just gosedjur som barnen köpte för pengarna beror delvis på att de blev inspirerade av en bok som handlade om gosedjur och som de läste ur under samlingarna på avdelningen.

– Vi har samlat och pantat burkar, köpt gosedjur för pengarna och skickat till barn i Ukraina som inte har några gosedjur. Då blir dom jätteglada när de får nya från oss! Vi lämnade gosedjuren till en affär som skickade djuren till Ukraina, säger barnen på avdelningen Vatten.

Barnen på avdelningen sitter på golvet under en samling.

Barn och personal samtalar om en bok som de läst ur på avdelningens samlingarna. Boken handlar om några barn som lever i ett flyktingläger.

Insamlingskampanj

Barnen på avdelningen ville att så många barn som möjligt i Ukraina skulle få nya gosedjur. För att få in mer pant skrev barnen ett brev till de andra avdelningarna på förskolan där de bad om hjälp med att få burkar och flaskor. Information om satsningen spreds även till vårdnadshavarna för barnen på avdelningen. Det ledde till att barnens föräldrar och personal på andra avdelningar kom och lämnade pant till barnen som de sen pantade i olika livsmedelsaffärer.

– När vi samlade burkar sa barnen att de ville skänka bort pengarna de fick. På avdelningen har vi tidigare skänkt pengar till Ukraina via en hjälporganisation. Denna här gången ville barnen hjälpa till på ett annat sätt och då blev det gosedjur, säger Sandra, förskollärare på avdelningen Vatten.

Förutom att sprida glädje och göra en insats för utsatta barn i Ukraina så beskriver barnen att det har varit roligt och spännande att arbeta med de globala målen och återbruk.

– Det var roligt att samla burkar, panta och välja gosedjur. Det var också kul att leka på den stora lekplatsen när vi var och pantade, säger barnen på Vatten.

Utställning på biblioteket

Satsningen på att samla pant är ett led i Västergärdets arbete med Agenda 2030, allas lika värde och de mänskliga rättigheterna. Barnens arbete med de globala målen finns att ta del av i biblioteket på Landvetters kulturhus den 7 mars.

– Man ska vara snäll och rädda om varandra. Sen ska man inte ska slänga skräp i naturen för då följer små plastbitar med vattnet ut i havet. Fiskarna får ont i magen när de äter det, säger barnen på Vatten.

Som stöd i arbetet med allas lika värde och de mänskliga rättigheterna har personalen på avdelningen använt sig av Rädda Barnens material Livets lotteri. Materialet ger en inblick i hur olika förutsättningarna är beroende på var i världen man föds.

– Vi har också pratat om ansvar, vad barnen har rätt till och att vi ska vara tacksamma för att barnen får gå i förskola, att de får mat här, slipper frysa och om hur det kan se ut i andra länder, avslutar Sandra.

Återbruk för pedagogisk verksamhet

Bild på personalen på avdelningen Vatten.

I arbetet med att koppla ihop hållbar utveckling med undervisning i förskolan har Niklas, Sandra och Ann-Sofie på avdelningen Vatten hämtat mycket material från ÅterC.

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt