Om du vill sälja eller servera folköl måste du, enligt
alkohollagen, göra en anmälan till miljö- och hälsoskydd innan försäljningen startar.
Anmälan om försäljning/servering av folköl
För att få sälja folköl ska din livsmedelsanläggning vara
registrerad hos miljö- och hälsoskydd. Läs mer om registrering
av livsmedelsverksamhet.
Du ska också ha ett brett utbud av matvaror till försäljning, det räcker inte med att ha enstaka matvaror på lager.
Kiosksortiment som glass, snacks och liknande anses inte vara matvaror.
För att få servera folköl ska din livsmedelsanläggning vara
registrerad hos miljö- och hälsoskyddsnämnden. Läs mer om registrering av livsmedelsverksamhet.
Du ska också kunna servera mat och lättdrycker (såsom
lättöl, läsk och vatten) under den tid du serverar folköl. Minimikravet på mat är uppfyllt om du till exempel kan servera pizza, varma smörgåsar, hamburgare eller liknande.
Gemensamma bestämmelser för detaljhandel och servering av folköl är att:
Du är skyldig att utöva egenkontroll och ta fram ett egenkontrollprogram
för ölförsäljningen. På Folkhälsomyndighetens webbplats hittar
du information om försäljning av folköl och om egenkontroll.
Folkhälsomyndigheten
Här hittar du ett förslag på egenkontrollprogram.
Egenkontrollprogram
För information om vilken årlig avgift kommunen tar ut klicka dig vidare till sidan
Avgifter för försäljning av tobak, folköl och receptfria läkemedel
Läs Alkohollagen (SFS 2010:1622) som finns på Riksdagens webbplats.
Fredrik Karner, livsmedelsinspektör
031-724 62 61
Marcus Liberås, livsmedelsinspektör
031-724 63 59
Miljö- och hälsoskydd
031-724 61 00
miljo.halso@harryda.se