Alla livsmedelsverksamheter ska registreras eller godkännas.
För att registrera sig krävs att man fyller i en anmälan om livsmedelsanläggning och där beskriver den verksamhet som man planerar att starta. Anmälan ska lämnas in till miljö- och hälsoskydd senast två veckor innan verksamheten öppnar.
En kontroll av verksamheten kommer normalt att göras inom tre månader efter att verksamheten startat. Då kontrolleras att verksamheten uppfyller kraven i lagstiftningen. Vid kontrollen kontrolleras bland annat att lokalerna är lämpliga för den livsmedelshantering man har och att det finns rutiner för egenkontrollen.
Om man har en livsmedelsanläggning som använder vatten från en enskild brunn för sin livsmedelshantering/beredning eller om anläggningens besökare använder vattnet som dricksvatten ska en anmälan om dricksvattenanläggning skickas in.
Använd främst den gröna e-tjänsten när du vill ansöka om livsmedelsverksamhet. Den tillhör företagarnas hemsida verksamt.se
Behöver du anmäla eller ansöka på en pappersblankett, hittar du den under E- tjänsten.
Anmälan dricksvattenanläggning Pdf, 651.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Endast tillverkare som hanterar råa animaliska livsmedel ska godkännas, till exempel charkuterier, styckningsanläggningar, slakterier, mejerier, fiskberedningsanläggningar mm. Det är Livsmedelsverket som godkänner dessa verksamheter.
Ändringar i verksamheten eller förändring i sortiment ska meddelas till miljö- och hälsoskydd.
Om du avser att starta en tillfällig livsmedelsverksamhet ska samma anmälningsblankett användas. Observera dock att det är viktigt att du fyller i startdatum och slutdatum för din verksamhet.
Restauranger, kaféer, storkök och matbutiker är självklara livsmedelsverksamheter. Men alla verksamheter som på något sätt hanterar livsmedel ska registreras. Exempel på sådana är:
Förändrade ägandeförhållanden innebär att du måste göra en ny registrering av din livsmedelsverksamhet. Med ändrade ägandeförhållanden menas:
Miljö- och hälsoskydd tar ut en avgift för den tillsyn och handläggning som görs i ett ärende, enligt taxa beslutad av fullmäktige.
Avgifter prövning, kontroll och tillsyn Länk till annan webbplats.
Avgift tas inte ut för råd och information.
Din verksamhet kommer att kontrolleras av kommunen. Verksamheter som hanterar livsmedel med stora risker kontrolleras mest. Du kommer få betala en årlig avgift för livsmedelskontroll.
Den som påbörjar en ny registreringspliktig livsmedelsverksamhet utan att först ha gjort en anmälan till kontrollmyndigheten, riskerar att få betala en sanktionsavgift som tillfaller staten. Detsamma gäller den som tar över en redan registrerad verksamhet och inte anmäler detta.
Sanktionsavgiftens storlek vid utebliven anmälan om registrering:
Ändringar i en livsmedelslokal kan kräva bygglov eller anmälan.
Kontakta bygglov så får du veta vad som gäller för din lokal
För vissa verksamheter krävs att man installerar fettavskiljare.
Läs mer om vilka krav som gäller för fettavskiljare
Alla livsmedelsverksamheter behöver registreras eller godkännas. Kommunen bedriver även kontroll över alla livsmedelsverksamheter inom kommunen enligt livsmedelslagen. Beroende på verksamhet kan tidsintervallet mellan kontroller skilja sig åt, från flera gånger per år till att det sker med intervall på flera år. I kontrollen ingår att göra inspektion på plats. Efter inspektionen skriver miljö- och hälsoskyddsverksamheten en kontrollrapport. Beroende på utfallet av inspektionen kan det även bli beslut om åtgärder eller förbud.
Du får en kontrollrapport från inspektionen inom fyra veckor.
Anser du att vi inte uppfyller garantin ska du så snart som möjligt höra av dig till kommunens kontaktcenter på e-post kommun@harryda.se eller telefon 031-724 61 00.
Ansvarig chef kommer sedan att kontakta dig för uppföljning och dialog kring hur vi kan lösa den uppkomna situationen. Dina synpunkter utgör en viktig del i vårt förbättringsarbete.
Servicegarantierna ska förtydliga kommunens konkreta ambitioner inom olika områden. Om kommunen inte uppfyller en garanti i ett enskilt fall innebär det inte att kommunen medger att vi har gjort fel i juridisk mening.
Fredrik Karner
Livsmedelsinspektör
031-724 62 61
Marcus Liberås
Livsmedelsinspektör
031-724 63 59
Miljö- och hälsoskydd
031-724 61 00 (Kontaktcenter)
miljo.halso@harryda.se
Anmälan livsmedelsanläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Livsmedelsverket - starta företag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Branschriktlinjer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Checklista för att starta företag, Verksamt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.