Här hittar du som har eller ska installera cisterner viktig information om vad du behöver göra och tänka på. Bestämmelserna finns för att förebygga skador på miljön, eftersom cisterner kan orsaka läckage till mark och vatten.
Från 1 januari 2022 gäller nya regler kring hanteringen av petroleumprodukter, andra brandfarliga vätskor och spillolja.
Bestämmelserna berör såväl privatpersoner, t.ex. villaägare med oljeeldning, som företag, t.ex. verkstäder, bensinstationer och jordbruk med gårdscisterner. Länkar till bestämmelserna finns under Relaterad Information.
Bestämmelser finns dels i Naturvårdsverkets föreskrifter,
Senast 4 veckor innan en cistern installeras eller åter sätts i drift ska du skriftligt informera miljö- och hälsoskydd om det.
Använd blanketten Information/ansökan om cistern Pdf, 461 kB, öppnas i nytt fönster.
Om du inte informerar miljö- och hälsoskydd i förväg om att du avser att installera cistern kan du behöva betala en miljösanktionsavgift.
Cisterner som tas ur bruk ska tömmas och rengöras. Det är viktigt att du tar bort påfyllningsröret och avluftningsledningen så att cisternen inte återfylls av misstag. Du ska informera miljö- och hälsoskydd om att cisternen tagits ur bruk.
Använd blanketten Skrotningsintyg Pdf, 297 kB, öppnas i nytt fönster.
Miljö- och hälsoskydd tar ut en avgift för den tillsyn och handläggning som görs i ett ärende, enligt taxa beslutad av fullmäktige.
Avgifter prövning, kontroll och tillsyn Länk till annan webbplats.
Avgift tas inte ut för råd och information.
Det är du som äger en cistern som ansvarar för att kontrollerna genomförs. Kontroll av cisternen måste göras av ett ackrediterat företag. Har du frågor om kontrollen kan du vända dig till Räddningstjänsten Göteborg.
Alla cisterner som innehåller petroleumprodukter, brandfarliga vätskor eller spillolja ska besiktigas av ett ackrediterat företag. Det gäller oavsett om de står inomhus, utomhus, i eller ovan mark. Besiktningen ska göras med 6 eller 12 års intervall, beroende på vilken typ av cistern det är.
Besiktning vart sjätte år:
Besiktning vart tolfte år:
Kopior på utförda kontroller ska skickas till miljö- och hälsoskydd via
e-post eller via vanlig post (se adress högst upp).
Kontakta miljöförvaltningen om du misstänker att mark- eller vattenområde blivit förorenat. Är det ett akut läckage eller ett läckage inom ett vattenskyddsområde ska du omedelbart kontakta räddningstjänsten på 112.
För cisterner, behållare, rörledningar och slangledningar som finns i vattenskyddsområde gäller följande:
Om du har cisterner och rörledningar som installerades innan 1 juli 2018 och inte tidigare haft krav på invallning, ska du ha installerat sekundärt skydd i form av en övertäckt invallning senast 1 januari 2022.
Vid installation av cistern kan det också vara aktuellt med bygglov eller tillstånd från räddningstjänsten. Kontakta bygglov och räddningstjänsten för mer information.
Miljö- och hälsoskydd
031-724 61 00 (Kontaktcenter)
miljo.halso@harryda.se
Postadress:
Härryda kommun
Miljö- och hälsoskydd
435 80 Mölnlycke