Lyssna

Härryda satsar på framtiden

Genom det attraktiva läget mellan Göteborg och Borås med Västsveriges internationella flygplats är Härryda rätt plats för att starta och driva företag.

– Vi arbetar för att vara en professionell, kommunikativ och serviceinriktad dialogpartner till näringslivet samt vara drivande och ta regionalt ansvar i näringspolitiska frågor. Med rätt kunskap, kontakter och erfarenheter gör vi vardagen enklare för företag och företagare.
Fredrik Olsson, näringslivschef

Näringslivsstrategiskt program för Härryda kommun 2019-2035PDF

Näringslivsenheten hoppar

Foto: Anna Sigvardsson, 2018

Näringslivet i Härryda kommun

Företag och branscher

Härryda kommun har cirka 3 600 aktiva företag. Några av de största företagen är Swedavia AB, Emerson, Unicarriers, SAS Ground Service Sweden AB och Elanders Sverige AB.

Av de drygt 430 branscher som är representerade i kommunen omfattar de största:

  • konsulter inom juridik, ekonomi och teknik 17 %
  • byggverksamhet 13 %
  • handel 13 %
  • jordbruk, skogsbruk och fiske 8 %

Tack vare det stora antalet branscher rankas Härryda kommun som den 22:e minst sårbara kommunen i Sverige.

Företagsklimat

Företagsklimatet i kommunen kännetecknas av att det finns tillgång till industrimark och arbetskraft med relevant kompetens, bra bostäder, skolor och infrastruktur samt en god kommunal service med förståelse för företagens villkor.

En av näringslivsenhetens uppgifter är att informera om vad som händer och är på gång inom näringslivet i Härryda kommun. Förutom regelbundna informationsutskick av tidningen Näringslivet och ett digitalt nyhetsbrev arrangerar vi även kontinuerliga företagsbesök för kommunledningen för att skapa kontaktytor och få ökad kännedom om företagarnas förutsättningar.

Vi har ett nära samarbete med de lokala företagarföreningarna och andra organisationer och nätverk som bidrar till ett positivt företagsklimat och en stark näringslivsutveckling i kommunen.

Enligt Svenskt Näringslivs ranking över det lokala företagsklimatet i Sverige placerade sig Härryda kommun på 10:e plats 2019 och är tredje bästa kommun i Västra Götalands län.

Svenskt Näringslivs rankinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster