Feriejobb 2022

Ansökan till årets feriejobb är avslutad

Härryda kommuns feriejobb vänder sig till dig som är 16–17 år. Under tre sommarveckor får du prova på ett yrke inom någon av kommunens verksamheter. Arbetstiden är 5,5 timma per dag inklusive 30 minuters rast.

I år har 425 ungdomar sökt feriejobb i kommunen.

Svarsbesked senast 27 april

Den 1 april gick ansökningstiden ut inför sommarens feriejobb. Det är många som sökt i år och nu pågår lottning av platserna. I slutet av april får du svarsbesked angående om du erbjuds en plats eller inte. Därefter behöver du tacka ja genom att skicka in en blankett om målsmans intyg till Arbetsmarknadsenheten senast den 11 maj för att inte förlora din plats.

Välkommen att ansöka om feriejobb

Jobbperioder att välja på

  • Period 1 13 juni - 1 juli
  • Period 2 4 juli - 22 juli
  • Period 3 25 juli - 12 augusti
  • Simskola 6 juli - 5 augusti
  • Lokalvård/flytta möbler Period 1: 27 juni-15 juli
  • Lokalvård/flytta möbler Period 2: 18 juli- 5 augusti

Jobbområden - beskrivning av arbetsuppgifter:

Förskola (endast period 1)

Förskolan vänder sig till barn från 1-5 år. I Härryda kommun finns 28 kommunala förskolor.

Exempel på arbetsuppgifter: Hjälpa till att klä på barnen, leka och läsa för dem, hjälpa barnen att lösa konflikter och sitta med vid matbordet. Du arbetar både inom- och utomhus. Du kan också få hjälpa till att förbereda förskolan inför sommarstängningen genom att städa och tvätta av leksaker.

Obs! Förskola går endast att söka period 1: 13 juni - 1 juli

Fritidshem (endast period 1)

Fritidshem erbjuds för elever i förskoleklass, grundskola och grundsärskola.

Exempel på arbetsuppgifter: Hjälpa till vid aktiviteter, måltider och lekar samt följa med på utflykter. Städning och att förbereda fritidshemmet inför stängning under sommarlovet kan också ingå i dina arbetsuppgifter.

Obs! Fritidshem går endast att söka period 1: 13 juni - 1 juli

Verksamheter för funktionsnedsatta personer

I en gruppbostad eller servicebostad bor 6-8 personer med olika funktionshinder. Personerna har sin egen lägenhet med tillgång till gemensamma utrymmen som kök, vardagsrum. Personerna har olika behov av kontakt och omvårdnad.

Det finns också feriejobb på daglig verksamhet som erbjuder aktiviteter för personer med psykisk ohälsa eller fysisk funktionsnedsättning.

Exempel på arbetsuppgifter: Du hjälper personalen med vardagssysslor, är med vid måltider och deltar i olika aktiviteter. Framförallt kommer du att vara ett socialt sällskap till personerna.

Verksamheter för äldre personer

Härryda kommun har sju äldreboenden.

Exempel på arbetsuppgifter: Umgås med de äldre, läsa för dem, gå promenader, spela till exempel kort och bingo. Du kan också få hjälpa till att förbereda och servera maten, vattna blommor och tvätta kläder. Inga vårdrelaterade arbetsuppgifter ingår.

Tindra och Tobias beskriver hur det är att sommarjobba inom äldreomsorgen

Hälsoaktiviteter för äldre

På kommunens seniorträffar erbjuder fritidsassistenterna aktiviteter och gemenskap för äldre. På grund av pandemin är det i dagsläget oklart hur aktiviteterna ska genomföras men förhoppningen är att erbjuda aktiviteter i små grupper utomhus under sommaren. Fritidsassistenterna har också aktiviteter på äldreboenden.

Exempel på arbetsuppgifter: Du hjälper fritidsassistenten att förbereda och genomföra aktiviteterna. Gäller framför allt seniorträffarna i Mölnlycke och Landvetter.

Måltidsservice

Måltidsservice är ansvarig för måltiderna på kommunens förskolor, skolor och äldreboenden.

Exempel på arbetsuppgifter: Du får bland annat hjälpa till med matlagning, diskning och städning av köket.

Parkarbete

Olika utomhussysslor på uppdrag av kommunens olika verksamheter.

Exempel på arbetsuppgifter: Renhållning, trädgårdsarbete, målning, röjning av sly och städning av grönytor.

Lokalvård/flytta möbler

Städservice är ansvarig för att hålla kommunens lokaler rena och städade. Städservice är uppdelade på två städområden: Mölnlycke respektive Landvetter (där även Rävlanda, Hindås och Hällingsjö ingår).

Exempel på arbetsuppgifter: Du hjälper till med storstädning och att flytta möbler. Du kan till exempel få flytta ut möbler ur ett rum som ska städas och sedan flytta tillbaka dem igen. Om du jobbar inom lokalvård/flytta möbler börjar du ofta tidigt på morgonen.

Period 1: 27 juni-15 juli
Period 2: 18 juli- 5 augusti

Läs om hur Arvid tycker att det är att sommarjobba inom städservice

Inventering av möbler (endast period 1)

Härryda kommun har infört så kallad "cirkulär möbelhantering" i sina verksamheter. Det innebär att vi istället för att köpa nya möbler först ska undersöka möjligheten att återanvända de möbler som redan finns.

Exempel på arbetsuppgifter: Mäta och fotografera möbler samt lägga in informationen i ett digitalt system. I arbetsuppgifterna ingår även att bära möbler.

Obs! Inventering av möbler går endast att söka period 1: 13 juni - 1 juli

Kultur (endast period 1)

Ett feriejobb för dig som gillar att uttrycka dig genom film, musik, teater, dans eller konst. Du kommer vara med i en grupp som arbetar tillsammans med två coacher för att göra en film. Vi jobbar med regi och manus, scenografi och kostym, dans och teater, musikproduktion och ljudeffekter samt foto och filmredigering. Du väljer själv vilka arbetsområden som passar dig inom filmproduktionen.

I det här arbetet får du vara kreativ och skapa fritt. Det ingår också projektplanering, arrangörskap, samarbete att ta eget ansvar.

Ansök tillsammans med ett personligt brev där du skriver lite om dig själv, vad du skulle vilja göra och varför du vill ha jobbet.

Obs! Kultur går endast att söka period 1: 13 juni - 1 juli

Turistvärd på Råda Säteri

På Råda Säteri i Mölnlycke får du möta många besökare under sommaren. Många kommer hit för att strosa runt i den trädgården, fika eller bada.

Exempel på arbetsuppgifter: Som turistvärd möter du besökare/turister och får svara på frågor. Du ansvarar också för utlåning av till exempel kubb och fiskespön och kommer att hålla i en del aktiviteter som till exempel bingo.

Det är viktigt att du är öppen som person och tycker om att ha kontakt med människor.

Ansök tillsammans med ett personligt brev där du skriver lite om dig själv och varför du vill jobba som turistvärd.

Simskola

Under sommaren anordnar Svenska livräddningssällskapet (SLS) simskolor för barn vid sjöar i Mölnlycke, Landvetter, Hindås, Hällingsjö och Rävlanda. Kurserna hålls av en simlärare och en simlärarassistent.

Det är viktigt att du är simkunnig och tycker om att jobba med barn. Observera att perioden inom simskola är 4 veckor.

Exempel på arbetsuppgifter: Du hjälper till med arbetsuppgifter både i vattnet och på land.

Sista datum att tacka ja är 11 maj

Efter att ansökningstiden (1 april) gått ut lottas feriejobben ut. Om du får ett jobb skickar vi hem ett brev med information till dig runt den 27 april. För att tacka ja till platsen måste din vårdnadshavare skriva under ett intyg som ska vara oss tillhanda senast 11 maj. Observera att detta måste göras för att du ska behålla din plats.

Information till dig som fått feriejobb

Du som inte fått en plats får besked via e-post men står kvar som reserv och kan bli kontaktad om någon skulle tacka nej.

Särskilda skäl för feriejobb

Ungdomar som av medicinska eller sociala skäl bedöms vara i särskilt behov av ett feriejobb ska skicka ett intyg av läkare, kurator eller kontaktperson på socialtjänsten senast 1 april. Intyg för särskilda skäl Pdf, 33.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna

Feriejobb under coronapandemin

För att minska risken för smittspridning är det mycket viktigt att du följer de regler som gäller på arbetsplatsen.

Kontakt

Ida Elvin
Arbetsmarknadsenheten
031-724 88 34feriepraktik@harryda.se

Marie Janson
Arbetsmarknadsenheten
031-724 89 16
feriepraktik@harryda.se

Huda Alnjjar
Arbetsmarknadsenheten
031-724 89 87
feriepraktik@harryda.se