Frågor och svar om

feriejobb 2021

Jag fyller 16 år den 17 juli i år. Får jag söka?

Du får söka de perioder där du har rätt ålder. Du måste ha fyllt 16 år när du börjar jobba, alltså skulle du som fyller 16 år den 17 juli kunna söka den tredje perioden. Du får inte heller ha fyllt 18 år då du jobbar.

Jag bor i Göteborg men pluggar på Hulebäcksgymnasiet. Kan jag söka plats i Härryda kommun?

Nej, du måste vara skriven (folkbokförd) i kommunen för att komma ifråga för feriejobb.

Hur får jag besked om jag fått feriejobb?

Alla som erbjuds plats kommer att få ett brev med mer information senast 26 april. För att tacka ja till platsen måste din målsman skriva under ett intyg som ska vara oss tillhanda senast 10 maj. OBSERVERA att detta måste göras för att du ska få behålla din plats.

De som inte blivit utlottade till en plats​ meddelas enbart via e-post.

Måste ni ha målsmans underskrift?

Ja, i och med att du är under 18 år krävs målsmans underskrift.

Hur fördelas platserna?

Platserna lottas ut och matchas utifrån dina önskemål om arbetsområde, period och geografiskt område. En fjärdedel av platserna är reserverade för ungdomar med särskilda skäl.

Jag vill gärna jobba i sommar men kan bara jobba under två veckor. Är det någon idé att söka?

Nej, eftersom det är så många som söker är det viktigt att du verkligen är motiverad och kan jobba tre veckor.

Jag vet att det är många som söker. På vilket sätt har jag bäst chanser att få en plats i sommar?

I ansökan har du möjlighet att kryssa i flera val för arbetsområde, period och geografiskt område. Genom att kryssa i flera alternativ kan du öka dina chanser att få en plats genom lottningen.

Vad gör jag om jag inte får feriejobb genom Härryda kommun?

Ett tips är att inte förlita dig på att du får ett jobb via kommunen utan att vara tidigt ute och söka sommarjobb även på andra arbetsplatser. Du kan dela ut ditt CV i affärer och caféer i din närhet och fråga i din bekantskapskrets om någon kan hjälpa till att fixa ett sommarjobb åt dig.

Du som har sommaruppehåll under pågående gymnasieutbildning kan även söka feriejobb inom Västra Götalandsregionen. Kravet är att du inte har haft feriepraktik inom Västra Götalandsregionens verksamheter tidigare och att du är folkbokförd  i Västra Götaland. http://www.vgregion.se/feriepraktik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan även gå in på Arbetsförmedlingens hemsida där sommarjobb annonseras ut.

Jobbsafari sammanställer alla jobbannonser från olika portaler Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Jag fick en plats förra året. Är det någon idé att jag skickar in i år igen?

Vi kommer i första hand att prioritera de som inte hade feriejobb förra året, men givetvis är du välkommen med din ansökan.

Jag är asylsökande i Sverige. Vad gäller för mig?

För att få feriejobb krävs att du har ett giltigt arbetstillstånd i Sverige. Om du är osäker, kontakta Migrationsverket eller en av kontaktpersonerna för feriejobb.

Varför måste jag lämna ett utdrag ur belastningsregistret och hur skaffar jag ett sådant utdrag?

När du jobbar inom barnomsorg, fritids eller simskola och vissa andra områden ska du lämna ett utdrag ur belastningsregistret eftersom arbetsgivaren är skyldig att göra en registerkontroll. Det innebär att arbetsplatsen kontrollerar om du är dömd för något brott som gör att du är olämplig att arbeta med barn och unga. Även om du har fått feriejobb inom vaktmästeri ska du lämna ett utdrag eftersom du kommer att jobba på arbetsplatser (främst skolor) där det finns barn.

Utdrag ur belastningsregistret måste du beställa via Polismyndigheten. Här hämtar du blanketten. Länk till annan webbplats.

Tänk på att det kan ta tid att få utdraget så beställ det så fort som möjligt när du har fått ett erbjudande om feriejobb som kräver ett utdrag. Du ska inte öppna kuvertet utan lämna det oöppnade kuvertet till din handledare på arbetsplatsen.

Belastningsregistret innehåller uppgifter om den som fått påföljder för brott och som är skäligen misstänkt för brott.

Varför behöver jag som har fått en plats inom vaktmästeri lämna ett utdrag från belastningsregistret?

När du jobbar inom vaktmästeri kommer du att vara mycket på skolor där det finns barn som går på fritidshem. Även om du inte direkt jobbar med barnen krävs det ett intyg för alla personer som är på skolor.

Kan jag byta min plats till en annan period eller annat arbetsområde?

Tyvärr har vi inte möjlighet att bevilja några byten då du har fått din plats, tänk därför noga på vilka perioder och områden du kryssar för i ansökan. Du har möjlighet att ändra dina val fram till sista ansökningsdag om du loggar in på Mina sidor. Du får dina inloggningsuppgifter via e-post i samband med att skickar iväg din ansökan.

Kontakt

Lisa Östensson
Arbetsmarknadsenheten
031-724 84 53
feriepraktik@harryda.se

Marie Janson
Arbetsmarknadsenheten
031-724 89 16
feriepraktik@harryda.se

Huda Alnjjar
Arbetsmarknadsenheten
031-724 89 87
feriepraktik@harryda.se