Lyssna

Beskrivning av arbetsplatser

Här kan du läsa lite om vad de olika arbetsplatserna innebär.

Fritidshem

Fritidshem

Härryda kommun erbjuder fritidsverksamhet för elever i kommunens förskoleklass, grundskola och grundsärskola till och med vårterminen det år eleven fyller 13 år.

Du som jobbar på ett fritidshem får vara delaktig i förekommande aktiviteter. Du kan vara spelledare, styra upp aktiviteter och följa med på utflykter. Du får också vara behjälplig vid måltiderna. Städning och att förbereda fritidshemmet inför stängning under sommarlovet kan också ingå i dina arbetsuppgifter.

Funktionshinder

Funktionsstöd

I en gruppbostad eller servicebostad bor 6-8 personer med olika funktionshinder. Alla har en egen lägenhet och har tillgång till gemensamma utrymmen som kök, vardagsrum och tvättstuga. 

Personalen arbetar på ett sådant sätt att personerna känner trygghet och kan leva som alla andra i samhället. Personerna har olika behov av tillsyn och omvårdnad. Med stöd av personal kan de boende själva påverka och forma sitt liv och sin vardag.

Du som feriejobbare kommer att hjälpa personalen med vardagssysslor, vara med vid måltider och delta i olika aktiviteter. Framförallt kommer du umgås med och vara ett socialt sällskap till brukarna.   

Det finns också feriejobb på daglig verksamhet. Daglig verksamhet syftar till att ge personer med psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning något intressant och meningsfullt att göra på dagarna.

Förskola

Förskola

Du som feriejobbar på en förskola har som uppgift att främst vara med barnen. Det kan betyda att leka inomhus eller utomhus, att klä på barnen, att gunga, att läsa för dem, att hjälpa barnen att lösa konflikter och att sitta med vid matbordet. Samtidigt kan även andra uppgifter tillkomma så som att hjälpa till att förbereda förskolan inför sommarstängningen genom att tvätta av leksaker och städa. 

Person som målar

Kultur

Vi söker dig som gillar att uttrycka dig genom film, musik, teater, dans, cirkus eller liknande. Du kommer vara med i en grupp som arbetar tillsammans med två coacher under tre veckor för att göra en film. Vi kommer gemensamt välja ett tema för filmen och du väljer själv vilka arbetsområden som passar dig. Det kan vara till exempel regi och manus, scenografi och kostym, dans och teater, musikproduktion och ljudeffekter, eller filmredigering. Det är en fördel om du gillar att arbeta framför kameran och att du gillar att samarbeta med andra. Tror du att du är rätt person? Välkommen med din ansökan till feriejobb kultur!

Sök feriejobb kultur tillsammans med ett personligt brev där du skriver lite om dig själv och vad du skulle vilja göra.länk till annan webbplats

Nedan ser du den dystopiska kortfilmen "3075" som feriejobb kultur gjorde 2020.

Lokalvård

Lokalvård och Flytta möbler

Städservice är ansvariga för att hålla kommunens lokaler rena och städade. Under sommaren får feriejobbarna främst hjälpa till med storstädning och att flytta möbler. Om du får en plats inom lokalvård får du gå bredvid en lokalvårdare och hjälpa till att städa. Du flyttar även ut möbler ur rum som ska städas och flyttar sedan tillbaka in dem igen. Om du jobbar inom lokalvård/flytta möbler börjar du ofta tidigt på morgonen.

Läs om hur Arvid tycker att det är att sommarjobba inom städservice

Måltid

Måltid

Måltidsservice är ansvarig för måltiderna på kommunens skolor, äldreboenden och förskolor. Feriejobbarna är placerade i köken på olika äldreboenden där de får hjälpa till med förberedelser, matlagning, diskning, städning av köket och mycket annat. 

Parkarbete/servicevärd

Du som får plats inom parkarbete utför olika tjänster åt andra kommunala verksamheter som till exempel renhållning, trädgårdsarbete, röjning av sly och städning av grönytor.

Som serivcevärd kommer du få möta turister och besökare och svara på frågor. Ansvar för utlåning av sällskapsspel så som kubb och fiskespön. Hålla i olika aktiviteter exampeilvis bingo.

Simskola

Under sommaren anordnar Svenska livräddningssällskapet (SLS) simskolor för barn vid sjöar i Rävlanda, Hindås, Hällingsjö, Mölnlycke och Landvetter. Kurserna hålls av en simlärare och en simlärarassistent. Som feriejobbare får du hjälpa till med arbetsuppgifter både i vattnet och på land.

Om du vill söka till simskola är det viktigt att du är simkunnig och tycker om att jobba med barn. Observera att perioden inom simskola är 4 veckor.

Inre verksamhetsservice

Vaktmästeri

Du som har feriejobb inom vaktmästeri kommer att få praktiska arbetsuppgifter såsom att måla staket, olja utemöbler, städa gårdar och rensa ogräs.Du jobbar både utomhus och inomhus runt om i kommunens fastigheter.

Händer

Äldreomsorg

Du som får plats inom äldreomsorgen placeras på ett av de sex äldreboenden i kommunen. Som feriejobbare får du hjälpa till med allt som inte är vårdrelaterat. Dina arbetsuppgifter kan vara att umgås med de äldre, läsa, gå promenader, spela kort, bingo eller WII (tv-spel). Du kan också få hjälpa till att förbereda och servera maten, vattna blommor och tvätta kläder.

Jobbar du inom vården får du anpassa dig till de regler som finns där. Du kommer att ha arbetskläder som är kortärmade och du får inte bära smycken.

Tindra och Tobias beskriver hur det är att sommarjobba inom äldreomsorgen

Kontakt

Lisa Östensson
Arbetsmarknadsenheten
031-724 84 54
feriepraktik@harryda.se

Huda Alnjjar
Arbetsmarknadsenheten
031-724 89 87