Beskrivning av arbetsplatser

Här kan du läsa lite om vad de olika arbetsplatserna innebär.

Fritidshem

Fritidshem

Härryda kommun erbjuder fritidsverksamhet för elever i kommunens förskoleklass, grundskola och grundsärskola till och med vårterminen det år eleven fyller 13 år.

Exempel på arbetsuppgifter: vara spelledare, styra upp aktiviteter och följa med på utflykter. Du får också vara behjälplig vid måltiderna. Städning och att förbereda fritidshemmet inför stängning under sommarlovet kan också ingå i dina arbetsuppgifter

Funktionshinder

Funktionsstöd

I en gruppbostad eller servicebostad bor 6-8 personer med olika funktionshinder. Alla har en egen lägenhet och har tillgång till gemensamma utrymmen som kök, vardagsrum och tvättstuga. Personerna har olika behov av tillsyn och omvårdnad. Med stöd av personal kan de boende själva påverka och forma sitt liv och sin vardag.

Det finns också feriejobb på daglig verksamhet som erbjuder personer med psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning aktiviteter.

Exempel på arbetsuppgifter: Du hjälper personalen med vardagssysslor, är med vid måltider och deltar i olika aktiviteter. Framförallt kommer du att vara ett socialt sällskap till personerna.

Förskola

Förskola

Förskolan vänder sig till barn från ett års ålder tills att de börjar i skolan. I Härryda kommun finns 28 kommunala förskolor.

Exempel på arbetsuppgifter: hjälpa till att klä på barnen, leka och läsa för dem, hjälpa barnen att lösa konflikter och att sitta med vid matbordet. Du arbetar både inom- och utomhus. Du kan också få hjälpa till att förbereda förskolan inför sommarstängningen genom att tvätta av leksaker och städa. 

Person som målar

Kultur

Feriejobben inom kultur passar dig som gillar att uttrycka dig genom film, musik, teater, dans, cirkus eller liknande. Du kommer vara med i en grupp som arbetar tillsammans med två coacher under tre veckor för att göra en film. Vi kommer gemensamt välja ett tema för filmen och du väljer själv vilka arbetsområden som passar dig. Det kan vara till exempel regi och manus, scenografi och kostym, dans och teater, musikproduktion och ljudeffekter, eller filmredigering. Det är en fördel om du gillar att arbeta framför kameran och att du gillar att samarbeta med andra.

Sök feriejobb kultur tillsammans med ett personligt brev där du skriver lite om dig själv och vad du skulle vilja göra. Länk till annan webbplats.

Nedan ser du den dystopiska kortfilmen "3075" som feriejobb kultur gjorde 2020.

Lokalvård

Lokalvård och flytta möbler

Städservice är ansvarig för att hålla kommunens lokaler rena och städade.

Exempel på arbetsuppgifter: Du hjälper till med storstädning och att flytta möbler. Du kan till exempel få flytta ut möbler ur ett rum som ska städas och sedan flytta tillbaka dem igen. Om du jobbar inom lokalvård/flytta möbler börjar du ofta tidigt på morgonen.

Läs om hur Arvid tycker att det är att sommarjobba inom städservice

Måltid

Måltid

Måltidsservice är ansvarig för måltiderna på kommunens skolor, äldreboenden och förskolor.

Exempel på arbetsuppgifter: Du är placerad i köket och få hjälpa till med förberedelser, matlagning, diskning, städning av köket och mycket annat. 

Parkarbete/servicevärd

Inom parkarbete och service utför olika tjänster
åt olika kommunala verksamheter

Exempel på arbetsuppgifter: renhållning, trädgårdsarbete, röjning av sly och städning av grönytor.

Som serivcevärd möter du ibland besökare/turister och får svara på frågor. Du kan också ansvara för utlåning av sällskapsspel som till exempel kubb och fiskespön samt hålla i olika aktiviteter som bingo till exempel.

Simskola

Under sommaren anordnar Svenska livräddningssällskapet (SLS) simskolor för barn vid sjöar i Rävlanda, Hindås, Hällingsjö, Mölnlycke och Landvetter. Kurserna hålls av en simlärare och en simlärarassistent.

Det är viktigt att du är simkunnig och tycker om att jobba med barn. Observera att perioden inom simskola är 4 veckor.

Exempel på arbetsuppgifter: Du hjälper till med arbetsuppgifter både i vattnet och på land.

Inre verksamhetsservice

Vaktmästeri

Exempel på arbetsuppgifter: Du får utföra praktiska arbetsuppgifter som att måla staket, olja utemöbler, städa gårdar och rensa ogräs. Du jobbar både utomhus och inomhus runt om i kommunens fastigheter.

Händer

Äldreomsorg

Härryda kommun har sju äldreboenden. Inom äldreomsorgen bär du arbetskläder, bland annat kortärmat, och du får inte bära smycken.

Exempel på arbetsuppgifter: Du får hjälpa till med allt som inte är vårdrelaterat. Dina arbetsuppgifter kan vara att umgås med de äldre, läsa, gå promenader, spela kort, bingo eller WII (tv-spel). Du kan också få hjälpa till att förbereda och servera maten, vattna blommor och tvätta kläder.

Tindra och Tobias beskriver hur det är att sommarjobba inom äldreomsorgen

sittgympa för äldre utomhus

Hälsofrämjande insatser för äldre

Härryda kommuns fritidsassistenter erbjuder aktiviteter för äldre på våra träffar i kommunen, i första hand i Mölnlycke och Landvetter. I dagsläget är det oklart hur aktiviteterna ska genomföras men förhoppningen är att erbjuda aktiviteter i små grupper utomhus under sommaren. Fritidsassistenterna har också aktivitet på äldreboenden.

Exempel på arbetsuppgifter: Du hjälper fritidsassistenten att förbereda och genomföra aktiviteterna.

Fotbollskola

Du får vara med och arbeta som ledare tillsammans med ansvariga för fotbollsskola i Landvetter vecka 24,25 och 32. Deltagarna i fotbollsskolan är 6–9 år och 10–14 år. Du som söker gillar och har god förmåga att ta hand om barn, samt intresse och erfarenhet från att spela fotboll. Om du vill söka detta område så får du skriva en personlig presentation om dig själv i din ansökan. Du kommer också att få gå en utbildning i ledarskap. Observera att perioden är uppdelad i två delar v.24-25 samt v.32.

Kontakt

Lisa Östensson
Arbetsmarknadsenheten
031-724 84 54
feriepraktik@harryda.se

Marie Janson
Arbetsmarknadsenheten
031-724 89 16
feriepraktik@harryda.se

Huda Alnjjar
Arbetsmarknadsenheten
031-724 89 87
feriepraktik@harryda.se