Kontakt
Lyssna

Lisa Jakobsson, undersköterska

Lisa Jakobsson, undersköterska, jobbar på demensboendet Östra Bygården i Landvetter.

Porträtt Lisa Jakobsson

Vad är det bästa med ditt yrke?

- Alla människomöten! På ett demensboende kommer du nära för du måste skapa relationer för att brukaren ska kunna lita på dig. Det finns ingen dag som ens påminner om den andra, och det gillar jag.

- Undersköterska är ett fantastiskt jobb - det vill jag verkligen sprida till alla unga som ska välja bana i livet. Det är inte lätt, för du möter brukare och anhöriga i svåra situationer, och det kräver ditt fulla engagemang, men det är ett jobb som verkligen förtjänar stolthet.

Varför valde du att börja jobba i Härryda kommun?

- När jag fick barn sökte jag mig utanför stan och det blev Landvetter. Samtidigt dök det upp ett jobb på Ekdalagårdens äldreboende i Mölnlycke. Även om jag har bytt arbetsplats i kommunen så är tänket lika; du får mycket ansvar, men också stor frihet – utifrån uppdragets regler och ramar förstås. Jag tycker det är en jättebra kommun, både att bo och jobba i.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

- Jag börjar antingen klockan 7 eller 13. Först stämmer jag av med personalen om något speciellt har hänt men också vad som är planerat. Brukarnas vardag ska vara så hemlik och trygg som möjligt och det innebär att vi stöttar i allt från att fixa frukost och diska till att vika tvätt. Ibland får man putta på lite, när motivationen och viljan tryter. Eftersom brukarnas behov styr så kan det bli en promenad istället för den planerade frågesporten. Det är inte heller så noga att elvakaffet sker just klockan elva, vi är flexibla.

- Att vara lyhörd och lösningsfokuserad är viktigt, men också att kunna lyssna. Jag tror jag har lärt mig mer av mina brukare än på historielektionerna!

Vad har du för utbildning?

- Jag är undersköterska. För några år sedan blev jag vald till årets handledare i regionen och efter att ha föreläst en del så ville jag fylla på med mer kunskap. Nu läser jag till specialistundersköterska, det är både roligt och jobbigt, men mest roligt!