Kontakt
Lyssna

Frågor och svar om feriepraktiken 2019

Jag fyller 16 år den 17 juli i år. Får jag söka?

Du får söka de perioder där du har rätt ålder. Du måste ha fyllt 16 år när du börjar praktisera, alltså skulle du som fyller 16 år den 17 juli kunna söka den tredje perioden. Du får inte heller ha fyllt 18 år då du praktiserar.

Jag bor i Göteborg men pluggar på Hulebäcksgymnasiet. Kan jag söka plats i Härryda kommun?

Nej, du måste vara skriven (folkbokförd) i kommunen för att komma ifråga för dessa praktikplatser.

Hur får jag besked om jag fått feriepraktik?

Alla som erbjuds praktikplats kommer att få ett brev med mer information senast 26 april. För att tacka ja till platsen måste din målsman skriva under ett intyg som ska vara oss tillhanda senast 10 maj. OBSERVERA att detta måste göras för att du ska få behålla din plats.

De som inte blivit utlottade till en plats​ meddelas enbart via e-post.

Måste ni ha målsmans underskrift?

Ja, i och med att du är under 18 år krävs målsmans underskrift.

Hur fördelas platserna?

Platserna lottas ut och matchas utifrån dina önskemål om arbetsområde, period och geografiskt område. En fjärdedel av platserna är reserverade för ungdomar med särskilda skäl.

Jag vill gärna jobba i sommar men kan bara jobba under två veckor. Är det någon idé att söka?

Nej, eftersom det är så många som söker är det viktigt att du verkligen är motiverad och kan jobba tre veckor.

Jag vet att det är många som söker. På vilket sätt har jag bäst chanser att få en plats i sommar?

I ansökan har du möjlighet att kryssa i flera val för arbetsområde, period och geografiskt område. Genom att kryssa flera alternativ kan du öka dina chanser att få en plats genom lottningen.

Vad gör jag om jag inte får feriepraktik genom Härryda kommun?

Ett tips är att inte förlita dig på att du får ett jobb via kommunen utan att vara tidigt ute och söka sommarjobb även på andra arbetsplatser. Du kan dela ut ditt CV i affärer och caféer i din närhet och fråga i din bekantskapskrets om någon kan hjälpa till att fixa ett sommarjobb åt dig.

Du som har sommaruppehåll under pågående gymnasieutbildning kan även söka feriepraktik inom Västra Götalandsregionen. Kravet är att inte har haft feriepraktik inom Västra Götalandsregionens verksamheter tidigare och du är folkbokförd  i Västra Götaland. http://www.vgregion.se/feriepraktiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Arbetsförmedlingen har en sida där alla sommarjobblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster annonseras ut.

Jobbsafari sammanställer alla jobbannonser från olika portalerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jag fick en praktikplats förra året. Är det någon idé att jag skickar in i år igen?

Vi kommer i första hand att prioritera de som inte hade feriepraktik förra året, men givetvis är du välkommen med din ansökan.

Jag är asylsökande i Sverige. Vad gäller för mig?

För att få en feriepraktikplats krävs att du har ett giltigt arbetstillstånd i Sverige. Om du är osäker, kontakta Migrationsverket eller en av kontaktpersonerna för feriepraktik.

Varför måste jag lämna ett utdrag ur belastningsregistret och hur skaffar jag ett sådant utdrag?

När du praktiserar inom barnomsorg, fritids eller simskola och vissa andra områden ska du lämna ett utdrag ur belastningsregistret eftersom arbetsgivaren är skyldig att göra en registerkontroll. Det innebär att arbetsplatsen kontrollerar om du är dömd för något brott som gör att du är olämplig att arbeta med barn och unga. Även om du har fått feriepraktik inom vaktmästeri ska du lämna ett utdrag eftersom du kommer att jobba på arbetsplatser (främst skolor) där det finns barn.

Utdrag ur belastningsregistret måste du beställa via Polismyndigheten. Här hämtar du blanketten.länk till annan webbplats

Tänk på att det kan ta tid att få utdraget så beställ det så fort som möjligt när du har fått ett erbjudande om feriepraktik som kräver ett utdrag. Du ska inte öppna kuvertet utan lämna det oöppnade kuvertet till din handledare på arbetsplatsen.

Belastningsregistret innehåller uppgifter om den som fått påföljder för brott och som är skäligen misstänkt för brott.

Varför behöver jag som har fått en plats inom vaktmästeri lämna ett utdrag från belastningsregistret?

När du jobbar inom vaktmästeri kommer du att vara mycket på skolor där det finns barn som går på fritidshem. Även om du inte direkt jobbar med barnen krävs det ett intyg för alla personer som är på skolor.

Kan jag byta min plats till en annan period eller annat arbetsområde?

Tyvärr har vi inte möjlighet att bevilja några byten då du har fått din plats, tänk därför på vilka perioder och områden du kryssar för i ansökan. Du har möjlighet att ändra dina val fram till sista ansökningsdag om du loggar in på Mina sidor. Du får dina inloggningsuppgifter via e-post i samband med att skickar iväg din ansökan.

Kontakt

Jenny Hennecke
Arbetsmarknadsenheten
031-724 88 51
feriepraktik@harryda.se

Marie André
Arbetsmarknadsenheten
031-724 84 28
feriepraktik@harryda.se