Kontakt
Lyssna

Beskrivning av praktikplatser

Här kan du läsa lite om vad de olika praktikplatserna innebär.

Fritidshem

Fritidshem

Härryda kommun erbjuder fritidsverksamhet för elever i kommunens förskoleklass, grundskola och grundsärskola till och med vårterminen det år eleven fyller 13 år.

Du som praktiserar på ett fritidshem får vara delaktig i förekommande aktiviteter. Du kan vara spelledare, styra upp aktiviteter och följa med på utflykter. Du får också vara behjälplig vid måltiderna. Städning och att förbereda fritidshemmet inför stängning under sommarlovet kan också ingå i dina arbetsuppgifter.

Funktionshinder

Funktionsstöd

I en gruppbostad eller servicebostad bor 6-8 personer med olika funktionshinder. Alla har en egen lägenhet och har tillgång till gemensamma utrymmen som kök, vardagsrum och tvättstuga. 

Personalen arbetar på ett sådant sätt att personerna känner trygghet och kan leva som alla andra i samhället. Personerna har olika behov av tillsyn och omvårdnad. Med stöd av personal kan de boende själva påverka och forma sitt liv och sin vardag.

Du som feriepraktikant kommer att hjälpa personalen med vardagssysslor, vara med vid måltider och delta i olika aktiviteter. Framförallt kommer du umgås med och vara ett socialt sällskap till brukarna.   

Det finns också praktikplatser på daglig verksamhet. Daglig verksamhet syftar till att ge personer med psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning något intressant och meningsfullt att göra på dagarna.

Förskola

Förskola

Du som gör din feriepraktik på en förskola har som uppgift att främst vara med barnen. Det kan betyda att leka inomhus eller utomhus, att klä på barnen, att gunga, att läsa för dem, att hjälpa barnen att lösa konflikter och att sitta med vid matbordet. Samtidigt kan även andra uppgifter tillkomma så som att hjälpa till att förbereda förskolan inför sommarstängningen genom att tvätta av leksaker och städa. 

Person som målar

Kultur

Vi letar efter dig som älskar att uppträda och håller på med teater, musik, dans, cirkus eller motsvarande. Feriepraktiken äger rum på Landvetters kulturhus och tillsammans med en coach kommer gruppen skapa en föreställning. Tanken är sedan att föreställningen ska kunna visas runt om i kommunen på tex äldreboenden, förskolor, bibliotek och kulturhus.

Tror du att du är rätt person? Bifoga ett personligt brev till din feriepraktikansökan, där du skriver lite kort om dig själv och vad du kan tänka dig att göra.

Lokalvård

Lokalvård och Flytta möbler

Städservice är ansvarig för att hålla kommunens lokaler rena och städade. Under sommaren får feriepraktikanterna främst hjälpa till med storstädning och flytta möbler. Om du får en praktikplats inom lokalvård får du gå bredvid en lokalvårdare och hjälpa till att städa. Gruppen "Flytta möbler" flyttar ut möbler ur rum som ska städas och flyttar sedan tillbaka in dem igen. Detta är ett viktigt arbete eftersom det underlättar för lokalvårdarna att kunna jobba snabbt och effektivt. Om du jobbar på lokalvård och Flytta möbler börjar du ofta tidigt på morgonen.

Måltid

Måltid

Måltidsservice är ansvarig för måltiderna på kommunens skolor, äldreboenden och förskolor. Feriepraktikanterna är placerade i köken på olika äldreboenden där de får hjälpa till med förberedelser, matlagning, diskning, städning av köket och mycket annat. 

Parkarbete

Du som praktiserar inom parkarbete jobbar i kommunens servicelag som utför olika tjänster åt andra kommunala verksamheter som t.ex. snöröjning, gräsklippning, trimning och städning av grönytor. Arbetet under somrarna går främst ut på att klippa gräs med gräsklippare hemma hos äldre personer i kommunen. Gräsklippningen är mycket uppskattat hos de äldre.

Simskola

Under sommaren anordnar Svenska livräddningssällskapet (SLS) simskolor för barn vid sjöar i Rävlanda, Hindås, Hällingsjö, Mölnlycke och Landvetter. Kurserna hålls av en simlärare och en simlärarassistent. Som feriepraktikant får du hjälpa till med arbetsuppgifter både i vattnet och på land.

Om du vill söka till simskola är det viktigt att du är simkunnig och tycker om att jobba med barn. Observera att feriepraktikperioden inom simskola är 4 veckor.

Inre verksamhetsservice

Vaktmästeri

Du som har feriepraktik inom vaktmästeri kommer att få praktiska arbetsuppgifter såsom att måla staket, olja utemöbler, städa gårdar och rensa ogräs.Du jobbar både utomhus och inomhus runt om i kommunens fastigheter.

Händer

Äldreomsorg

Du som praktiserar inom äldreomsorgen placeras på ett av de sex äldreboenden i kommunen. Som feriepraktikant får du hjälpa till med allt som inte är vårdrelaterat. Dina arbetsuppgifter kan vara att umgås med de äldre, läsa, gå promenader, spela kort, bingo eller WII (tv-spel). Du kan också få hjälpa till att förbereda och servera maten, vattna blommor och tvätta kläder.

Praktiserar du inom vården får du anpassa dig till de regler som finns där. Du kommer att ha arbetskläder som är kortärmade och du får inte bära smycken.


Kontakt

Jenny Hennecke
Arbetsmarknadsenheten
031-724 88 51
feriepraktik@harryda.se

Marie André
Arbetsmarknadsenheten
031-724 84 28
feriepraktik@harryda.se