Trygg i Härryda
Sedan den 1 juli 2023 är kommuner skyldiga att arbeta brottsförebyggande enligt lag. I Härryda kommun samarbetar kommunen och Lokalpolisområde Storgöteborg Syd genom modellen Trygg i Härryda. Tillsammans kartlägger de brott och trygghet genom att samla in och analysera information från olika källor för att skapa en tryggare miljö för invånarna.
Kartläggning av brott i kommunen
Enligt kartläggningen 2024 har Härryda kommun en lägre brottsfrekvens per 100 000 invånare jämfört med Polisregion Väst (Västra Götalandsregionen och Region Halland) och nationella siffror. Antalet anmälda brott har varit stabilt över en tioårsperiod, med bedrägeribrott som den snabbast växande kategorin.
Oron för att utsättas för brott har minskat över tid men är fortsatt högre än genomsnittet för Västra Götalands län och Sverige. Företag i kommunen upplever däremot en högre grad av trygghet jämfört med genomsnittet i Sverige.
Ungdomsbrottslighet domineras av våldsbrott, tillgrepp i butik och narkotikabrott. Det är en utmaning att få en korrekt bild av förekomsten av våld i nära relationer och hedersrelaterad brottslighet, då dessa brott enligt polisen har en låg anmälningsbenägenhet.
Enligt kommunens tillfrågade representanter och polisen upplevs förekomsten vara högre än antalet anmälda brott, med ett antaget stort mörkertal i jämförelse med brott där
anmälningsbenägenheten är högre, såsom misshandel i offentlig miljö, inbrott och andra egendomsbrott.
Kartläggning av brottslighet Härryda kommun 2024 Pdf, 1.3 MB.(1,3 MB)
Vad är Trygg i Härryda?
Härryda kommun och Lokalpolisområde Storgöteborg Syd arbetar enligt modellen Trygg i Härryda. Detta arbete innebär att kommunen och polisen kartlägger brott och trygghet genom att samla in och sammanställa information från olika källor. Dessa källor inkluderar statistik över polisanmälda brott, kommunens felanmälningar om exempelvis skadegörelse, dialoger med medarbetare, samtal med medborgare och trygghetsundersökningar.
Kommunens prioriterade områden
Unga i riskzon
Härryda kommun och lokalpolisområde Storgöteborg Syd ska genom främjande, förebyggande, stödjande och repressiva åtgärder minska antalet unga i riskzon för kriminalitet och missbruk, där psykisk ohälsa även kan vara en drivande faktor. Målet är att minska antalet unga som begår brott och utsätts för brott. Arbetet behöver ske inom flera verksamheter för att upptäcka och fånga upp unga på glid.
Upplevd otrygghet i den fysiska miljön
Härryda kommun och lokalpolisområde Storgöteborg Syd ska aktivt arbeta för att minska risken att utsättas för brott och öka den upplevda tryggheten på offentliga platser. Otrygghet och oro för brott är ett komplext fenomen. Säkerhet är individens faktiska risk att utsättas för brott och ordningsstörningar, medan trygghet är individens upplevelse av sin egen och andras säkerhet.
Hot och våld
Härryda kommun och Lokalpolisområde Storgöteborg Syd ska aktivt arbeta för att minska risken att utsättas för hot och våld i såväl skolan, i nära relation, i det offentliga rummet, mot tjänstemän och mot förtroendevalda. Hot och våld kan ta sig uttryck i flera olika former. Våld behöver inte vara fysiskt för att påverka någons livssituation utan kan bland annat ta uttryck psykiskt, sexuellt, genom tvång, genom trakasserier, ekonomiskt, eller digitalt.
Välfärdsbrott
Under senare år har problemen med så kallade välfärdsbrott riktade mot kommuner börjat att uppmärksammas i allt större utsträckning. Det handlar exempelvis om bidragsbrott och bedrägerier inom välfärdssektorn bland företag och föreningar verksamma inom vård- och omsorg, pedagogisk verksamhet samt kultur- och fritidsverksamhet.
Bakgrund
Sedan den 1 juli 2023 har kommuner ett lagstadgat ansvar för brottsförebyggande arbete. Lagen (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete innebär att kommunen ansvarar för samordning av det lokala brottsförebyggande arbetet i samverkan med polisen och relevanta aktörer. Mer konkret innebär detta att kommunen under år 2024 har upprättat en lokal kartläggning och lägesbild som beskriver brottsligheten i Härryda kommun. Till detta tillkommer en orsaksanalys som identifierar orsakerna till problem i lägesbilden samt en åtgärdsplan för att angripa problemen.