Till innehållet

Resultat under 2024

Projektet ortsbaserat utvecklingsarbete initierades för att hantera skillnader mellan orterna inom Härryda kommun, med fokus på Rävlanda. Skillnaderna rör bland annat mellanmänsklig tillit, tillit till myndigheter, skolresultat, föreningstillhörighet och skadegörelse. En projektledare anställdes för att leda arbetet från nov 2023 till dec 2025.

Rävlanda

Syfte och mål

Projektet syftar till att öka delaktigheten och tilliten bland medborgarna i Rävlanda, minska skadegörelse och öka den upplevda tryggheten. Målet är att skapa strukturer för samverkan som kan bära sig själva efter projektets slut.

Organisation

Under våren 2024 gjordes ett omtag kring den lokala arbetsgruppen. Gruppen växte från att ha varit en grupp med olika inriktningar till att i stället bestå av fem olika samverkansgrupper med en utsedd lagledare. Dessa lagledare träffas varannan månad för avstämningar (LAG-möten) om vad som har skett i respektive samverkansgrupp. På detta sätt får projektet en bra bredd och bra koll på vad som händer och sker i Rävlanda och i projektet i stort.

Mycket tid har gått åt till att under perioden maj till september presentera projektet, dess syfte och hitta rätt konstellationer i de olika grupperna. Grupperna ser också väldigt olika ut och har olika förutsättningar. De olika samverkansgrupperna är Social Gemenskap, Utbildning, Samhällsbyggnad, Näringsliv och Föreningsliv.

Organisation 2024

Organisation ortsbaserat utvecklingsarbete

Styrgrupp

Styrgruppens syfte är att styra projektets inriktning efter projektledarens redovisning av de olika LAG-mötena och projektets utveckling per månatliga avstämningar. I december 2024 bestod styrgruppen av:

  • Tf biträdande kommundirektör Per-Arne Larsson
  • Sektorschef UKF - Päivi Malmsten
  • Sektorschef Socialtjänsten - Malin Johansson
  • Utvecklingsledare Folkhälsa - Ulrika Aebeloe
  • Biträdande sektorchef UKF – Camilla Ahlin
  • Projektledare Ortsbaserat Utvecklingsområde – Petter Larsson

LAG (Lokal Arbetsgrupp)

LAG (Lokal Arbetsgrupp) består av en representant från varje samverkansgrupp och syftet är att varannan månad ha en avstämning kring aktiviteter rörande Rävlanda. Gruppen har träffats vid två tillfällen.

Samverkansgrupper

De olika grupperna fann sin form under Q4 och är i uppstartfasen gällande organisation, syfte, rapportering, fastställa egna indikatorer och mål etc. En gemensam kommunikationsplattform har skapats, men det har varit svårt att få till träffar inom förvaltningen tillsammans med lokala aktörer verksamma i Rävlanda.

Primära resultat av projektet

Primära resultat, aktiviteter och engagemang som skett i Rävlanda under 2024 som en direkt följd av ortsbaserat utvecklingsarbete:

  • Förvaltningen har vid olika dialogmöten (februari, april och oktober) i samarbete med Rävlanda Samhällsförening träffat invånarna i samhället.
  • Gångstig mellan Björkelidsvägen och Boråsvägen har upprustats efter önskemål från rävlandabor.
  • Arbete kring årskurs 9 i att skapa en gemenskap i syfte att skapa skolavslutningsaktivitet, bland annat sätta rutin kring försäljning kring valborgsmässofirande.
  • Arbete kring årskurs 7 i att skapa en gemenskap i syfte att skapa skolavslutningsaktivitet och mer sammanhållning hela högstadietiden. Bland annat rutin kring försäljning på julmarknaden.
  • 8 nya parkbänkar utplacerade i Rävlanda efter önskemål från rävlandaborna.
  • Nya blomsterrabatter och träd anlagda och planterade i centrum.
  • Ny julmarknad där en enkätundersökning om rävlandabornas tankar och önskemål genomfördes.

Sammanfattningsvis har projektet i Rävlanda bidragit till ökad synlighet och medvetenhet om orten, förbättrad samverkan och genomförda insatser. Samtidigt finns utmaningar kring tydlighet, hållbarhet, och svårigheter att skilja på projektledarens roll som kommunanställd och som ortsbo, samt resursbehov som behöver adresseras för att säkerställa långsiktiga resultat.
Läs om fler resultat i Projektrapport ortbaserat utvecklingsarbete Rävlanda 2024. Pdf, 718.3 kB.

Intervjuer med kommunhanställda i Rävlanda

Enskilda dialoger fördes med ett tjugotal av förvaltningens medarbetare som är stationerade i Rävlanda eller har ett uppdrag som omfattar Rävlanda. Syftet med samtalen var att följa upp liknande samtal som fördes 2022. Frågeställningen rörde hur det är att leva och bo i Rävlanda och i dialogerna lyftes frågor som berör vilka utmaningar respektive starka krafter som finns på orten. Som en del i uppföljningen av projektet ställdes även frågor om projektet har blivit känt och om medarbetare noterat eventuella resultat. En sammanfattning av vad medarbetare uttryckt om projektet kan man läsa om i bilagan i Projektrapport ortsbaserat utvecklingsarbete Rävlanda 2024. Pdf, 718.3 kB.

Kontakt

Petter Larsson, projektledare

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2025-03-14