Kontakt
Lyssna

Budröstning och ambulerande röstmottagare

Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller av hög ålder inte har möjlighet att själv ta dig till vallokal eller förtidsröstningslokal kan du rösta genom bud. Om du saknar möjlighet att själv ordna med bud och vittne tillhandahåller valnämnden i Härryda kommun ambulerande röstmottagare.

Budröstning

Budröstning innebär att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Läs mer på valmyndighetens hemsidalänk till annan webbplats om vem som kan vara bud och vittne.

Särskilt material behövs för att rösta med bud

Materialet kan hämtas på alla förtidsröstningslokaler och alla vallokaler på valdagen. Det kan också beställas hos Valmyndigheten eller hämtas/beställas hos kommunen på valnamnden@harryda.se eller 031-724 62 52. I materialet finns ett informationsblad om hur man går tillväga för att budrösta.

Ambulerande röstmottagare

Om du saknar möjlighet att själv ordna med bud och vittne tillhandahåller valnämnden i Härryda kommun ambulerande röstmottagare. Dessa kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig och tar emot röster på samma vis som i en förtidsröstningslokal. Samtliga röstmottagare är tjänstemän anställda av Härryda kommun.

När och hur kan de ambulerande röstmottagarna bokas?

Besök sker efter överenskommelse och under ordinarie arbetstid måndag – fredag fr.o.m. den 8 maj t.o.m. den 24 maj 2019 samt under valhelgen den 25-26 maj. Du kan boka ambulerande röstmottagare genom att ringa: 031-724 62 52 eller mejla: valnamnden@harryda.se Glöm inte att ange namn, adress och telefonnummer dagtid. Under valhelgen boka senast kl. 12.00 för att få hjälp.

Röstning med de ambulerande röstmottagarna

De ambulerande röstmottagarna har med sig valsedlar för alla partier som vid något av de senaste två EU-valen fått mer än 1% av rösterna och blanka valsedlar. Du behöver ha röstkort och en giltig id-handling. Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning. Röstmottagarna tar sedan med sig fönsterkuvertet med din röst till valkansliet som ser till att det på valdagen kommer till det valdistrikt du tillhör.

Kontakt

Sofia Almqvist, valsamordnare
031-724 62 52
sofia.almqvist@harryda.se

Danira Marusic,
031-724 63 18
danira.marusic@harryda.se

Valnämndöppnas i nytt fönstervalnamnden@harryda.se