Allmänna val 2022

Söndagen den 11 september 2022 är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige i Sverige.

Vallokal

Foto: Phia Bergdahl

Genom att rösta i de allmänna valen är du med och bestämmer vilka som ska styra i kommunen, regionen och i Sveriges riksdag.

Du får rösta

För att få rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Alla som har rösträtt kommer med i röstlängden, som är en lista över alla med rösträtt. Är du med i röstlängden så får du ditt röstkort hemskickat till dig i augusti.

Du har rösträtt till riksdagen om du

  • är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Svenska medborgare som utvandrat måste någon gång ha varit folkbokförda i Sverige för att få rösta i riksdagsvalet.

Du har rösträtt till kommun- och regionfullmäktige om du är

  • svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen, regionen, eller
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och regionen, eller
  • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan, eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller regionen.

Så här går valet till

Du kan välja att rösta på valdagen eller att förtidsrösta. Du som röstar på valdagen ska gå till den vallokal som står på ditt röstkort. Vill du hellre rösta i förtid så gör du det i en röstningslokal.

Förtidsröstning

Du kan förtidsrösta i en röstningslokal var som helst i landet från den 24 augusti fram till valdagen 11 september. Information om var röstningslokalerna finns, kommer senare i vår.

Hos Valmyndigheten kan du läsa mer om rösträtt, om hur du kan rösta när det är val och hur tidsplanen inför allmänna valen 2022 ser ut.

Valmyndigheten - om att rösta Länk till annan webbplats.

Valmyndigheten - om valåret 2022 Länk till annan webbplats.

Kommunen ansvarar för genomförandet av de allmänna valen

Sveriges kommuner ansvarar för genomförandet av de allmänna valen till riksdag, region och kommun vart fjärde år och för valet till Europaparlamentet vart femte år. Utöver detta ansvarar kommunerna för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extra val.

Den här webbsidan uppdateras efterhand, inför valen den 11 september.

Är du intresserad av att arbeta som röstmottagare?

Du som arbetat hos oss vid något av de två senaste valen kommer få en förfrågan om du vill göra det igen. Övriga intresserade, som senast valdagen har fyllt 18 år, är välkomna att skicka in en intresseanmälan till valnamnden@harryda.se

Kvalifikationer

Du ansvarar för att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt. Du ska vara stresstålig, noggrann och ha en god känsla för service och bemötande. Arbetet är ett teamarbete och du måste gilla att jobba nära och tillsammans med andra och ha god samarbetsförmåga. Du ska kunna prata och läsa svenska obehindrat.

Förtroendevalda som har uppdrag i Härryda kommun eller som kandiderar på lista för aktuella val, får inte arbeta som röstmottagare.

Information om allmänna valen på lättläst svenska, teckenspråk och andra språk