Till innehållet

Val och folkomröstningar

Som röstberättigad medborgare och kommuninvånare, har du möjlighet att påverka utvecklingen i samhället genom val och folkomröstningar.

Hand lägger valkuvert i valurna.

Foto: Phia Bergdahl, Scandinav

Allmänna val

De allmänna valen till riksdag, kommun- och regionfullmäktige hålls vart fjärde år. Din och andra medborgares rätt att rösta fram en folkvald församling som styr, är en av grundpelarna i vårt demokratiska samhälle. Ordet demokrati betyder just folkstyre.

Valresultat 2022

I år har det hållits val till riksdag, regionfullmäktige, och kommunfullmäktige. Valdagen var söndagen 11 september 2022. Alla distrikt är räknade och det finns ett valresultat för Härryda kommun.
Valresultat 2022

Folkomröstning

Kommun- eller regionfullmäktige kan besluta att fråga invånarna vad de tycker i en viktig fråga, genom en folkomröstning. Folkomrösningar kan även initieras av invånarna själva, genom ett folkinitiativ. Initiativet behöver samla minst tio procent av de som har rätt att rösta i en kommun eller en region för att kommun- eller regionfullmäktige ska pröva om en folkomröstning ska hållas.
Mer om folkinitiativ och folkomröstningar (SKR, Sveriges kommuner och regioner) Länk till annan webbplats.

Kommunens ansvar vid val och folkomröstningar

Valmyndigheten i Sverige ansvarar för att planera och samordna val och folkomröstningar. Men det är Sveriges kommuner som ansvarar för genomförandet av de allmänna valen till riksdag, region och kommun vart fjärde år och för valet till Europaparlamentet vart femte år. Kommunerna ansvarar även för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extra val.

Vill du veta mer?

På valmyndighetens hemsida kan du läsa mer om val eller se valresultat för tidigare val.
www.val.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kontaktcenter

Härryda kommun
435 80 Mölnlycke
Fler kontaktuppgifter

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-02-14