Sveriges totalförsvar utgörs av det civila och det militära försvaret. Härryda kommun, liksom landets övriga kommuner, ingår i det civila försvaret.
Sveriges totalförsvar ska skydda och försvara landet, människors liv och hälsa, samhällets funktioner likaväl som de grundläggande värdena demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Ett väl fungerande och välkänt totalförsvar ska avhålla andra från att vilja angripa eller utöva påtryckningar mot Sverige.
Sedan 2015 genomför myndigheter, regioner och kommuner som ingår i det civila försvaret ett omfattande arbete för att öka kunskap och förståelse för vad som behöver göras i händelse av höjd beredskap eller krig, för att nå målet att:
Kommunens ansvar inom det civila försvaret handlar om att säkerställa att samhällsviktiga funktioner fortsätter att fungera även i ett läge av höjd beredskap. Exempel på samhällsviktiga funktioner är förskolor, äldreboenden, hemtjänst samt vatten- och elförsörjning.
På direktiv från länsstyrelsen arbetar Härryda kommun för att säkerställa detta bland annat genom att öka och upprätthålla kompetensen i organisationen gällande kris- och krigsberedskap; att se till att vi är rustade för höjd beredskap med en organisation som klarar omställningen; att vi har en rutin för hur vi skyddar information och anläggningar som är viktiga för Sveriges säkerhet.
Under år 2020 genomfördes en totalförsvarsövning i Sverige, TFÖ 2020. Övningens syfte var att bidra till att öka Sveriges motståndskraft – det vill säga hur väl vi klarar exempelvis en säkerhetspolitisk kris eller ett väpnat angrepp. Myndigheter, regioner och kommuner, företag och organisationer ansvarar för att samhället ska fungera. I totalförsvarsövningen övade olika samhällsaktörer tillsammans på att samverka med varandra, för att samhällskritiska funktioner ska kunna fortsätta att fungera och Sverige stå emot ett fiktivt väpnat angrepp.
Totalförsvarsövning TFÖ 2020 - Länsstyrelsen Västra Götaland
Per-Arne Larsson, säkerhetschef
031-724 61 00 (växel)
per-arne.larsson@harryda.se