Lyssna

Hur kan jag förbättra min egen krisberedskap?

Foto: Thomas Henrikson, MSB

En kris kan göra att samhället inte fungerar som vi är vana
vid. Vad gör du om din vardag helt plötsligt vänds upp och ned? Kan du hantera en situation när det inte finns el eller vatten under flera timmar eller kanske flera dagar?

En kris är en händelse som drabbar många människor och stora delar av samhället. Krisen uppstår ofta oväntat och utan förvarning, det är därför viktigt att vara förberedd.

Vilket stöd kan jag förvänta mig i kris?

Vi har alla ett gemensamt ansvar för krisberedskapen, men du har också ett personligt ansvar. Du som enskild ska göra vad du kan för att skydda dig och dina närmaste mot olyckor och större händelser.

Vid en samhällskris kommer hjälpen att först gå till dem som bäst behöver den. För de allra flesta innebär detta att man måste vara beredda på att kunna klara sig själva en tid. Ju bättre förberedd du är desto större möjlighet har du också att hjälpa andra som inte har samma förutsättningar.

Läs mer om samhällsansvar vid kris här.länk till annan webbplats

Hur förbereder jag mig?

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Samhället kan påverkas på olika sätt vid en kris eller större samhällsstörning. Fundera över vilka typer av kriser som kan uppstå och fundera över hur du säkrar dina och din familjs basbehov som värme, information, dricksvatten och livsmedel i dessa fall.

Läs mer om tänkbara samhällsstörningar och kriser här.länk till annan webbplats

"Om krisen eller kriget kommer"

Under 2018 skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut broschyren "Om krisen eller kriget kommer" till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Broschyren är tänkt att hjälpa Sveriges invånare att bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter.

Tryck här för att läsa broschyren "Om krisen eller kriget kommer".länk till annan webbplats

Nedsläckt land

Nedsläckt land är en svensk realityserie skapad av SVT där man utför ett socialt experiment för att se hur förberedda vanliga människor är inför en större kris. Under seriens 10 avsnitt får vi följa tio deltagares resa att anpassa sig till ett samhälle som plötsligt är helt utan el.

Tryck här för att se "Nedsläckt land" på SVT Play.länk till annan webbplats

Sex viktiga tips för att klara en kris

Det är fem saker som avgör hur bra du klarar en kris – information, vatten, mat, värme och sömn.

1. Tänk framåt

Tänk att du ska klara dig minst en vecka på det du har hemma. Packa en krislåda, men omsätt maten så den inte hinner bli gammal.

2. Du måste ha tillgång till information

Det är inte säkert att du har tillgång till Internet eller telefonnätet i en kris. Packa därför en radio och extra batterier i krislådan. Var vaksam mot falsk information. Sök information genom att besöka krisinformation.se, länk till annan webbplatsringa 113 13 eller via Sveriges radio P4 och SVT.

3. Tänk på vattnet

Räkna med 5 liter per person och dag. 3 liter att dricka, 2 liter att tvätta sig med. I mörker håller vatten i cirka 4 månader – byt ut det ibland! Ha några tomma dunkar till hands också (eller hopfällbara vattenhämtare) om det finns möjlighet att hämta vatten.

4. Säkra din mat

Mat som klarar rumstemperatur och mat som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller kan ätas utan tillagning. Komponera din egen krislåda utifrån sådan mat du tycker om.

5. Håll värmen

Om elen försvinner när det är kallt ute blir bostaden snabbt utkyld. Flytta in i ett rum, dra för gardiner, håll dörrar stängda men vädra snabbt ibland.

6. Sov ordentligt

Tänk på att du tappar din uppmärksamhet och koncentrationsförmåga om du sover för lite.


Kontakt

Per-Arne Larsson, säkerhetschef
031-724 61 00 (växel)
0766-49 43 26
per-arne.larsson@harryda.se