Lyssna

Rävlanda trädgård

Nu kör vi igång med projektet Rävlanda trädgård - en unik trädgård och mötesplats, tillgänglig för alla. Projektet är planerat att starta under 2017 och kommer att fortgå under cirka två år.

Skadegörelse och stöld i Rävlanda Trädgård

Rävlanda Trädgård har blivit utsatt för skadegörelse och inbrott ett flertal gånger.

Det känns väldigt ledsamt för oss som lägger ner mycket arbete och engagemang för att det ska bli en fin och öppen mötesplats för alla Rävlandabor.

En ny röjsåg blev stulen mellan torsdag 28/11 och fredag 29/11. Modellen är en Husqvarna 525RX.

Mellan tis 3/12 och ons 4/12 blev bikuporna utsatta för skadegörelse. Bin är känsliga djur och blir deras vintervila störd riskerar hela samhället att dö.

Vid misstanke om pågående brott ring 112 eller tipsa 114 14

Perenn- och fröbytardag!

Välkomna till Rävlanda Trädgård och en perenn- och fröbytardag lördagen 21 september kl. 11:00 - 14:00. Vi tar med oss växter och frön som vi vill byta till något annat. Ta gärna med en fikakorg.

Nu är det rätt tid att förnya sina perenner i trädgården. De perenner som utvecklar revor eller småplantor är det bara att gräva upp och sätta i kruka (ormöga, myskmadra, taklök, smultron m.fl.). Andra växter blir med tiden ”skalliga” i mitten och de mår bra av en förnyelse.

De flesta perenner utom de med pålrot, t.ex. akleja, jättevallmo och brudslöja, kan delas. En regel att hålla sig till är att vår- och sommarblommande växter delas på hösten och vice versa.

Gräv upp hela plantan, skaka av och putsa bort det som är visset eller dött, dela plantan och det du ska ge bort krukar du på en gång.

Har du frön över som du vill byta bort kan du ta med dessa. Du kan också samla frön själv i trädgården en solig och torr dag. Välj de finaste och friskaste plantorna, frönkapslarna ska vara riktigt mogna och nästan börja släppa frön. Stoppa fröna i papperskuvert och skriv utanpå vad det är.

Varmt välkomna!

Workshops!

  • Trädgårdsyoga söndagen 23 juni kl. 15.00 - 16.30. Ta med egen yogamatta eller låna av oss. Yogan är gratis och leds av Inger Brovall. Ta med fikakorg!
  • Pilflätningskurs onsdagen 26 juni kl. 18.00 - 20.00 i trädgården. Självkostnadspris 200 kr som swishas till 070 - 618 13 09 (glöm ej namn). OBS! Begränsat antal platser och endast föranmälningar. Kursen leds av vår trädgårdsmästare Susanne Gugger. Ta med fikakorg!

Vid frågor mejla sinikka.thorn@harryda.se

Fortsättning på projektet Rävlanda Trädgård!

Vi har glädjen att meddela att projektet Rävlanda Trädgård har fått ytterligare två år beviljade från mars 2019. Detta innebär att vi kommer fortsätta utveckla trädgården tillsammans med boende i Rävlanda samt med Hermods trädgårdsmästarstudenter.

Ett antal offentliga arrangemang kommer ske under dessa år bl.a:

  • Trädgårdsyoga
  • Gjutning av fågelbad
  • Allsång i trädgården
  • Perennbytardag
  • Bygge av fågelholkar och insektsbon

Info om dessa arrangemang kommer nii att hitta här eller på fb: Rävlanda Trädgård.

Vi kommer börja med att färdigställa området Äventyrsskogen med en labyrint och vattenlek för de minsta barnen. Vi ska även anlägga en köksträdgård utifrån begreppet permakultur (permanent agrikultur) som i princip betyder hållbart jordbruk. Är man intresserad av trädgård och odling kan man gå med i Rävlanda Trädgårdsförening som kommer att anordna kurser, föreläsningar m.m.

Har ni frågor eller vill engagera er kontakta projektledare Sinikka Thörn.

Välkomna!

Mätning av odlingslotter

Arbetsledare Susanne Gugger mäter ut odlingslotter

Tanken med trädgården är att den ska bli en gemensam mötesplats mellan generationer och kulturer. Projektet delfinansieras av Härryda kommun och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Trädgården kommer att innehålla en perennträdgård där man kan njuta av dofter och färger i lugn och ro och ett odlingsfält för Rävlandabor som till exempel vill odla sina egna grönsaker. Den kommer också att innehålla en pedagogisk del där skolan och eleverna kommer att kunna odla, lära sig om naturen och dess kretslopp med mera. Även en liten äventyrsdel kommer att anläggas för barnen.

Vi vill ha din hjälp!

Vi vill gärna ha med en historisk anknytning till trädgården, att det en gång i tiden fanns en marknadsplats med liv, rörelse och möten. Därför känns det viktigt att de ideella föreningarna i Rävlanda är med och delar med sig av sin kunskap.

Med hjälp av studenter från trädgårdsutbildningen Hermods på Råda Säteri och er Rävlandabor vill vi förvandla Heden till en plats där alla är välkomna att odla, umgås eller bara njuta. 

En trädgårdsförening ska bildas

Det ska bli ett gemensamt projekt och därför det är speciellt viktigt att ni är med från början med era idéer och ert engagemang. Ett mål är att bilda en trädgårdsförening som kan säkra att trädgården lever vidare efter projektets fullbordande.

Inbjudan

Kontakt

Sinikka Thörn, projektledare
073-301 30 63
sinikka.thorn@harryda.se

Besöksadress:
Närmaste adress är Hedvägen 7
bakom Rävlandaskolan

Relaterad information

Externa länkar