Kontakt
Lyssna

Rävlanda trädgård

Nu kör vi igång med projektet Rävlanda trädgård - en unik trädgård och mötesplats, tillgänglig för alla. Projektet är planerat att starta under 2017 och kommer att fortgå under cirka två år.

Invigning av Rävlanda Trädgård!

Nu är det äntligen dags att inviga vår vackra trädgård. Alla som vill är varmt välkomna 6 oktober kl. 13.00. Vi bjuder på soppa och kaffe med dopp. Vår trädgårdsmästare finns på plats för att visa runt i trädgården. Om du har lust får du gärna bidra till trädgården genom att ta med en växt eller en ört som du kan plantera på invigningen.

Det blir invigningstal av Evalotta Liljenzin och levande musik av David Bäck.

Varmt välkomna!

Kurs

Välkomna på slåtterkurs i Rävlanda Trädgård lördag 9 juni kl. 10.00 - 16.00. Som vanligt gratis men med begränsat antal platser så anmäl i tid till sinikka.thorn@harryda.se.

Kursledare är Mats "LieMats" Rosengren med mångårig erfarenhet av kurser och workshops.

Ta med arbetskläder och handskar samt fika och matsäck.

Varmt välkomna!

OBS!

Fåtal platser kvar till kursen i gärdsgårdsbygge 13 maj kl. 9.00 - 17.00 i Rävlanda Trädgård. Anmälan till sinikka.thorn@harryda.se

Välkomna!

Bilder från bänkkursen. Vi tackar Björn Svantesson för en lärorik och härlig dag!

Workshop!

Lär er bygga en traditionell gärdsgård i teori och praktik söndag 13 maj kl. 9.00 - 17.00 i Rävlanda Trädgård. Kursledare är Mikael Lorentzen på Svenska Gärdsgårdar.

Kursen är som vanligt gratis men med begränsat antal platser så anmäl er i tid.

"Gärdesgårdar av trä har byggts i Sverige sedan före tusentalet, förmodligen längre än så. För inte så länge sedan var gärdsgårdar av trä eller sten ett högst vardagligt inslag i landskapet. En by kunde förr ha miltals med trägärdsgårdar att hålla i ordning. Avsikten med hägnader av trä och sten var då att stänga ute boskapen från åkrar och tomtmark. Funktionen ändrades under mitten på 1800-talet till att istället främst stänga inne boskapen i hagar. Gärdesgården utformades beroende på vilket typ av djur den skulle stänga för, tät eller lite glesare - dock aldrig så gles att 'skatorna flög igenom gärdsgården'. Idag har gärdsgårdens funktion ändrats igen, då den kommit att främst utgöra ett dekorativt inslag i både moderna och historiska miljöer."

Anmälan och info till sinikka.thorn@harryda.se senast 4 maj.

Varmt Välkomna!

Workshop!

Bygga trädgårdsbänkar med Björn Svantesson som är utbildad på Sätergläntan, Institutet för slöjd och hantverk.

Rävlandaskolans slöjdsal 22 april kl. 9.00 - 17.00.

Ingen kostnad men ta med matsäck och fika.

Anmälan till sinikka.thorn@harryda.se senast onsdag 18 april.

Varmt välkomna!

Föreläsning!

Välkomna på en föreläsning om svenska kulturväxter och folktro lördagen 24 mars kl. 14.00 - 16.00 i Rävlandaskolans matsal. Föreläsare är Julia Mielke Gudmundsson.

"I alla tider har vi människor levt av naturens resurser. Träd och växter har använts som föda till både djur och människor, använts som byggmaterial och för att bota de sjuka. Att man förr var så beroende av naturen innebar också att växtvärlden fick spela en viktig roll i människans trosföreställningar. Växter kunde skydda, hela och spå väder. Naturen hade stor inverkan på dåtidens kultur, och vissa föreställningar lever fortfarande kvar idag. Men vad är egentligen en kulturväxt och varför är det så viktigt att dessa bevaras? Och framförallt, hur kokar vi den bästa kärleksbrygden och vilka växter behöver vi odla för att hålla trollen borta?"

Anmälan till sinikka.thorn@harryda.se senast torsdagen 22 mars.

Ingen kostnad.

Kommande kostnadsfria workshops:

  • bygga trädgårdsbänkar 22 april (halvdag)
  • bygga gärdsgård 13 maj (heldag)

Varmt välkomna!

Workshop!

Så perenner med Gerben Tjeerdsma från Råda säteri söndag 25 februari kl. 13.00 - 16.00 i Rävlandaskolans slöjdsal.

Allt material finns på plats. Ingen kostnad.

Info och föranmälan senast 21 februari till sinikka.thorn@harryda.se

Workshop!

OBS! Ändrat datum!

Vad? Bygga varmbänkar.
När? Söndag 12/11 kl. 11.00.
Var? Heden, Rävlanda.
Kostnad? Gratis.
Anmälan och info? sinikka.thorn@harryda.se

OBS! anmälan senast fredag 10/11.

Alla intresserade är varmt välkomna!

Mätning av odlingslotter

Arbetsledare Susanne Gugger mäter ut odlingslotter

Nu börjar vi!

Lördag 6 maj klockan 10.00 sätter vi spadarna i jorden! Alla Rävlandabor som vill vara med och odla är varmt välkomna. Vi kommer att mäta ut odlingslotter på Heden till de som är intresserade av att odla. Spadar och andra verktyg kommer att finnas på plats. Ta gärna med fika och håll tummarna för fint väder!

Tanken med trädgården är att den ska bli en gemensam mötesplats mellan generationer och kulturer. Projektet delfinansieras av Härryda kommun och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Trädgården kommer att innehålla en perennträdgård där man kan njuta av dofter och färger i lugn och ro och ett odlingsfält för Rävlandabor som till exempel vill odla sina egna grönsaker. Den kommer också att innehålla en pedagogisk del där skolan och eleverna kommer att kunna odla, lära sig om naturen och dess kretslopp med mera. Även en liten äventyrsdel kommer att anläggas för barnen.

Vi vill ha din hjälp!

Vi vill gärna ha med en historisk anknytning till trädgården, att det en gång i tiden fanns en marknadsplats med liv, rörelse och möten. Därför känns det viktigt att de ideella föreningarna i Rävlanda är med och delar med sig av sin kunskap.

Med hjälp av studenter från trädgårdsutbildningen Hermods på Råda Säteri och er Rävlandabor vill vi förvandla Heden till en plats där alla är välkomna att odla, umgås eller bara njuta. 

En trädgårdsförening ska bildas

Det ska bli ett gemensamt projekt och därför det är speciellt viktigt att ni är med från början med era idéer och ert engagemang. Ett mål är att bilda en trädgårdsförening som kan säkra att trädgården lever vidare efter projektets fullbordande.

Kontakt

Sinikka Thörn, projektledare
073-301 30 63
sinikka.thorn@harryda.se

Relaterad information

Externa länkar