Lyssna

Projekt om kulturturism i Hindås

Kommunen var under 2014 med i ett EU-projekt som syftar till att skapa ett nätverk mellan lokalsamhällen i Europa med fokus på kultur, kulturhistoria, turism och traditionellt konsthantverk.

Rapporter och resultat från TECT-projektet

Info TECTPDF
TECT project e-bookPDF

Projektet pågick under 2014 och innehöll fyra möten, en mässa och en festival. Sex länder deltog och varje land ansvarade för ett event. Mötenas syfte var att skapa en plattform för utbyte av idéer och erfarenhet inom området kulturturism och öka förståelsen för varandras specifika kulturarv. Det långsiktiga målet var att skapa ett hållbart nätverk som kan leva vidare efter projektets slut.

Kommunen valde att fokusera på Hindås som ort för att avgränsa projektet. Målgrupper för projektet var offentliga myndigheter, kultur- och turistorganisationer, småföretagare, konstnärer och hantverkare samt äldre och yngre medborgare. Särskild uppmärksamhet gavs till överföring av kunskap mellan generationer. Härryda kommun stod värd för det första kick-off mötet den 19-21 februari i Hindås, bland annat på Hjortviken konferens och Hindås stationshus. Se nedan för detaljerat program och sammanfattning.

Genomförda event under 2014:

 • Kick-off möte Härryda, 19-21 februari
  InbjudanPDF
  Detaljerat programPDF
  SammanfattningPDF
 • Santa Cruz Teneriffa, 26-28 mars – Workshop om utmaningar och möjligheter inom kultur och turismsektorn Program TeneriffaPDF
 • Agia, Grekland, 4-6 juni – Kulturturism och aktivt åldrande, även yngre Program GreklandPDF
 • Malta, 2-4 juli – Mässa Kulturturism Program MaltaWord
 • Sandanski, Bulgarien, 6-8 september – Kulturfestival Program BulgarienWord
 • Sepino, Italien, 26-28 november – Slutkonferens Program ItalienWord

De deltagande länderna skickade 4-6 personer som representerade de olika målgrupperna till varje event. En blandning av kommunala tjänstemän och lokala aktörer inom kulturturism åkte på mötena.

Här kan du se den svenska presentationen om kultur och traditioner från mötet i Bulgarien

Traditions and cultural heritage, Härrydalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du se Härrydas bildpresentation från mässan på Malta 2-4 juli

https://www.youtube.com/watch?v=ccL3j6-9nyo&feature=youtu.belänk till annan webbplats

Här kan du se filmklipp och bilder från workshopen på Teneriffa 26-28 mars

http://youtu.be/O1vsCriISEElänk till annan webbplats

Projektet är en del i programmet Ett Europa för Medborgarna som syftar till att stärka samhörighet mellan lokalsamhällen och öka känslan av en europeisk identitet. Projektet kallas TECT och står för Towards Excellence in Cultural Tourism. De deltagande länderna är, förutom Sverige, Bulgarien, Spanien (Teneriffa), Malta, Grekland och Italien.


Är du intresserad av att veta mer om projektet kontakta Nina Wallgren, 031-724 83 97, nina.wallgren@harryda.se