En grundläggande kommunalrättslig princip är att alla slutliga kommunala beslut kan överklagas. Det finns två former av överklagande: laglighetsprövning och förvaltningsbesvär.
Vilken form som är aktuell i det enskilda fallet avgörs av vilken typ av beslut som överklagats.
Alla kommuninvånare kan överklaga med laglighetsprövning. Det betyder att förvaltningsrätten prövar om kommunen har fattat beslut enligt de lagar som gäller.
Överklagandet ska vara skriftligt. Överklagandet ska vara hos förvaltningsrätten inom tre veckor från att det ett färdigt protokoll som innehåller beslutet har tillkännagivits på kommunens digitala anslagstavla.
Förvaltningsrätten kan upphäva beslutet. Den kan däremot inte komma fram till ett annat beslut. Har kommunen verkställt ett beslut som sedan upphävs är kommunen skyldig att så långt det är möjligt återställa det som gjorts.
Reglerna för laglighetsprövning finns i kommunallagen.
Beslut som påverkar dig personligen, till exempel beslut om byggnadslov eller ekonomiskt bistånd överklagas genom förvaltningsbesvär. Enbart den som är berörd av beslutet kan överklaga. Det måste framgå av kommunens beslut hur du ska göra för att överklaga. Överklagandet ska göras inom tre veckor från det datum du fick beslutet.
Vid en överklagan genom förvaltningsbesvär prövar förvaltningsrätten själva sakfrågan och kan ändra kommunens beslut.
Reglerna för förvaltningsbesvär finns i förvaltningslagen.
Kontaktcenter
031-724 62 00
kontaktcenter@harryda.se