Lyssna

Vi firar demokratin

Den 17 december 1918 beslutade riksdagen att allmän och lika rösträtt skulle gälla i kommunerna från och med 1919. 2019 var det 100 år sedan detta inledande och stora demokratiska genombrott i Sverige.

Rösträttsreformen genomfördes efter en lång kamp och ett intensivt påverkansarbete och beslutet ses som en milstolpe i den svenska demokratins historia.

Sveriges riksdag har med anledning av hundraårsjubileet utlyst ett nationellt, fyraårigt firande av vår demokrati, vilket Härryda kommun självklart vill vara en del av. Demokratin är värd att värna varje dag!

Härryda kommun firar demokratijubileet

Härryda kommun inledde firandet av demokratijubileet i Mölnlycke kulturhus den 14 oktober 2019, med ett öppet evenemang där dans, musik, teater och filmer på temat demokrati och rösträtt framfördes av elever och barn från kulturskolan, Hulebäcksgymnasiet, Vuxenutbildningen och förskolan. Publiken fick även ta del av ett föredrag om rösträttsrörelsen i Göteborg.

Utställningen "Ja, må den leva! Demokratin uti hundrade år" finns fortfarande att se i kommunhuset fram till årsskiftet.

Öppna evenemang som firar demokratin

I evenemangskalendern länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterpå kultur.harryda.se hittar du fler tillfällen att fira demokratin tillsammans med andra.

Kontakt

Dajana Mehdin, verksamhetsutvecklare
031-724 68 51
dajana.mehdin@harryda.se

Malin Sjöman, verksamhetsutvecklare
031-724 64 18
malin.sjoman@harryda.se