Lyssna

I kranen och avloppet

Vatten är en förutsättning för liv. Vi består själva till större delen av vatten och behöver vatten varje dag, friskt och rent. Under sitt kretslopp kommer vattnet in i vår vardag på olika sätt. Vi har det som dryck, till rengöring, bevattning, att fiska och att bada i. Att upprätthålla god vattenkvalitet är mycket viktigt.

I kranen

Hushålla med vatten

När vattnet är så lättillgängligt är det lätt att slösa. Men det kostar att producera dricksvatten. Det kommunala dricksvattnet kräver drift och underhåll av både vattenverk, ledningar och vattentorn. Även avloppsvattnet måste tas om hand och renas i avloppsreningsverk. Därför är det bra om vi tänker på att spara på vattnet.

På senare år har det kommit en rad olika snålspolande kranar för att minska vattenförbrukningen. Och kanske behöver vi inte vattna rabatten med kranvatten utan kan ha en regnvattentunna i trädgården.

Genom att använda vatten sparsamt minskar också belastningen på miljön.
Varje person i Sverige förbrukar i snitt 150 liter/ dygn. I många U-länder är förbrukningen endast 20 liter/dygn.
 
Tänk på att hålla koll på din förbrukning och läsa av vattenmätaren regelbundet.

Visste du att: Tio minuters dusch per dag med eluppvärmt kommunalt vatten kostar 2 500 kronor om året.  

Kranvatten i världsklass

Tänk att få en vara levererad direkt till ditt hem, dygnet runt och året om. Så som det är med vårt kranvatten. Istället köper vi vatten på flaska som är tusen gånger dyrare. Försäljningen av vatten på flaska har ökat kraftigt. Vår konsumtion av köpt vatten orsakar 1000 gånger mer koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten eller lika mycket koldioxid som 16 000 oljeeldade villor släpper ut. Ett annat räkneexempel är att vi svenskar dricker så mycket flaskvatten att det varje år fyller 10 000 långtradare som kör genom Sverige. Tänk om och drick kranvatten som är den mest miljövänliga drycken som finns. Det behövs varken förpackning eller miljöpåverkande transporter.
 
Tips: Kolsyra ditt vatten hemma.

Den 22 mars är det världsvattendagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I avloppet

Vad får finnas i avloppsvattnet?

Tänk på vad du spolar ner i avloppet! En bra tumregel är att det som inte kan passera din mage kan inte heller passera ett reningsverk. Toalettpapper är undantaget.
 
Är ert avlopp anslutet till kommunalt reningsverk bör ni använda miljömärkt tvättmedel med låg fosfathalt. Om ni däremot har enskilt avlopp bör ni använda miljömärkt tvättmedel som är helt fosfatfritt. Vattnet i kommunen är mjukt (2-3 dH), vilket gör att man bara behöver använda lägsta rekommenderade dosering av tvätt- och rengöringsmedel. Idag finns också bra utrustning för att städa utan kemikalier.
 
Spola inte ner giftiga ämnen såsom lacknafta och penseltvätt, och inte heller mediciner. De förstör reningsprocessen, bryts inte ned och följer sedan med ut i vattendragen eller finns kvar i slammet. Lämna istället farligt avfall till miljöstationerna och medicin till apoteket. Inlämnat farligt avfall förbränns eller oskadliggörs genom kemisk omvandling till ämnen som inte är miljöfarliga. Cigarettfimpar ska inte spolas ner eftersom de innehåller kadmium som är en farlig tungmetall.

Sortera i badrummet

Ha en skräphink i badrummet. Spola inte ner bomullspinnar (tops), bindor, trasor eller andra saker eftersom de orsakar besvärliga stopp i ledningen i fastigheter eller i pumpar och avloppsledningar. Det kan påverka reningseffekten och är dyrt att åtgärda.

Tvätta bilen

Bilen kan du tvätta i en automattvätt eller gör-det-själv-hall. Tvättvattnet efter en biltvätt är fullt av föroreningar, både skadliga kemikalier, oljor och flera typer av tungmetaller. Biltvätt på gatan är inte tillåtet. Du kan däremot tvätta bilen utan avfettningsmedel på gräsmattan eller grusuppfarten. Här rinner vattnet ner i marken och renas av jord och sand.

Var hamnar avloppsvattnet?

Avloppsvatten renas för att minimera påverkan på vattendrag och havsmiljö.
Det finns två kommunala avloppsreningsverk i Härryda kommun: i Hällingsjö och i Rävlanda. Dessa tar hand om avloppsvattnet från orterna ovan samt från Hindås. Från Härryda, Landvetter, Landvetter flygplats och Mölnlycke går avloppet i avloppstunnlar till avloppsreningsverket i Göteborg. Utöver dessa finns ett stort antal enskilda anläggningar. För att reningen ska fungera som bäst kan du till exempel byta till mindre skadliga kemikalier. Detta är särskilt viktigt om du har enskild avloppsanläggning. Titta efter miljömärkning såsom Bra miljöval eller Svanen. Tänk på att inte använda starkare medel än vad som krävs.
Vill du bli av med kemikalier - lämna in till en miljöstation. Gäller det läkemedel lämnas dessa in till Apoteket.

Vatten och avlopp i Härryda
Enskilda avloppsanläggningar

Så gjorde vi förr: Rinnande vatten inomhus gjorde livet enklare

Innan det fanns indraget vatten hade man ofta en brunn på gårdsplanen. Allt vatten som skulle användas till matlagning, disk och bad fick hinkas eller pumpas upp för hand och bäras in i huset i hinkar. När det badades i den stora träbaljan användes vattnet av alla i familjen.

I mitten av 1900-talet hade de flesta hushåll fått rinnande vatten inomhus. Det innebar att mycket av det dagliga slitet med vattnet försvann. Samtidigt började man förbruka mer vatten.

Tungt och kallt att tvätta förr

Att tvätta förr var ett slitgöra. Kläder och linne kokades i stora grytor på gårdsplanen. En räfflad zinkbräda användes för att skrubba tvätten, som sedan forslades ner till sjön eller ån för att sköljas. För att få ur vattnet användes ett klappträ. Allt detta gjordes sommar som vinter.
Självklart kunde man inte tvätta lika ofta som vi gör nu. Att hänga ut och vädra kläder var ett sätt att få dem att lukta gott utan tvätt. I linneskåpet hade man doftpåsar. De få plagg man använde var ofta i ull eller lin, material som inte smutsas lika lätt som våra moderna kläder. Kläder köptes sällan, i stället sydde eller stickade man hemma. Många bönder i Härryda kommun odlade lin som man skördade, behandlade och vävde tyg av.
 

Tvättmaskinen, en bekväm uppfinning

När tvättmaskinen kom till landsbygden på 40-talet underlättade det livet betydligt. De första maskinerna var stora och dyra. För att ha råd och plats bildade man tvättföreningar, byggde ett särskilt hus och köpte in en tvättmaskin gemensamt. Idag tvättar vi ofta och mycket. Det är lätt att bara sätta på en maskin. Vi slänger kläder i tvätten efter att ha använt dem en gång. Att tvätta ofta sliter på kläderna och drar en massa energi. Kanske går det att hänga ut kläderna och vädra ibland i stället för att tvätta. Och man behöver inte tvätta så varmt om kläderna är lätt smutsade. Många maskiner har ett program för skonsam tvätt som drar mindre energi och vatten.
 
Tips: Om du ska köpa ny tvättmaskin, titta efter energiklass A.
En effektiv centrifug gör att tvätten torkar snabbare.

Miljömyt: Vatten på flaska är godare och nyttigare än kranvatten.

Att dricka vatten till maten är en god vana. Flera smaktester visar att vatten på flaska oftast inte skiljer sig från kranvatten utom på en punkt. Det är mycket dyrare! En liter kranvatten kostar 1,66 öre i Härryda kommun. Vatten på flaska kan kosta cirka 10-17 kronor per liter.

Tillbaka