Hållbar vattenanvändning

En stor sjö omgiven av skog och gräs. På bilden finns en text "Det är bara vatten".

Foto: Peter van der Meulen

Det allra viktigaste vi har

Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Genom att till exempel stänga av kranen under tandborstningen, fylla tvättmaskinen och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.

Torka och ökad användning

För Härryda kommun innebär varmt och torrt väder, i kombination med ökad förbrukning när fler tillbringar sommaren på hemmaplan, till låga nivåer i vattentäkterna. Åtgärder som bevattningsförbud har fått sättas in för att förhindra vattenbrist.
Bevattningsförbud Länk till annan webbplats.
Vårt värdefulla vatten Länk till annan webbplats.

Nya vanor sparar dyrbara droppar

I Härryda kommun gör vi av med 130 liter vatten/person/dygn. Ett hushåll på fyra personer som borstar tänderna två minuter, två gånger om dagen, kan spara nästan hundra liter vatten – bara genom att stänga av kranen under tandborstningen. Små förändringar i beteende gör stor skillnad.
Tips - så sparar du på vattnet Länk till annan webbplats.

Satsning på vattenförsörjning

För att säkra framtida vattenförsörjning, i takt med att kommunen växer, bygger Härryda Vatten och Avfall AB ut vatten- och avloppssystemet i ett stort projekt som ska göra det möjligt att få dricksvatten även från Västra Nedsjön i Hindås.

Utbyggnad av vatten- och avloppssystemet Länk till annan webbplats.