Trots en del regn under juli råder fortsatt bevattningsförbud i hela Härryda kommun. Förbudet gäller tillsvidare.
Under maj, och framför allt under den torra, varma juni sjönk vattennivåerna i vattentäkterna kraftigt. Som en försiktighetsåtgärd infördes bevattningsförbud i hela Härryda kommun den 26 juni. Även om det har regnat en del sedan dess och juli dessutom var kylig, så är vattennivåerna fortsatt låga i kommunens huvudvattentäkt Finnsjön i Mölnlycke. Nivåerna i de två grundvattentäkterna som försörjer Hindås, Rävlanda och Hällingsjö är inte heller uppe på trygga nivåer.
Att fler Härrydabor, troligen på grund av coronapandemin, tillbringar sommaren på hemmaplan, påverkar också efterfrågan. För att kunna säkra en fortsatt vattenförsörjning så kvarstår därför bevattningsförbudet tillsvidare.
Varför förbud när det regnar? och andra vanliga frågor kring bevattningsförbudet
Bevattningsförbudet gäller användning av det kommunala dricksvattnet. Du får nu inte använda kommunalt dricksvatten till att:
I dagsläget är det tillåtet att vattna sina blommor med vattenkanna.
Om en fastighetsägare bryter mot bevattningsförbudet kan en avgift debiteras enligt VA-taxan 2020.
Läs mer om avgifter för VA här
Kommunen har även rätt att enligt punkt 17 i Allmänna Bestämmelser för vattentjänster i Härryda kommun (ABVA) stänga av vattentillförseln till fastigheten.
Här hittar du fler tips på hur du kan spara vatten.
Kommunens bevattningsförbud gäller bara bevattning med vatten från det kommunala dricksvattennätet. Enskilda brunnsägare i områden med låga nivåer, särskilt de i områden som ofta får vattenbrist, bör hålla sig informerade om utvecklingen och vara uppmärksamma på sin vattentillgång. Vi rekommenderar att också du som har egen brunn försöker spara på ditt vatten.
Utbyggnaden av det kommunala vatten- och avloppssystemet pågår för fullt och ska vara klart 2023. En stor del av Härrydaborna kommer framöver att få sitt vatten från Västra Nedsjön i Hindås.
Läs mer om storsatsningen på vatten och avlopp
Se den korta filmen som berättar om varför vi behöver investera i vårt dricksvatten och i vår avloppshantering - och hur det går till.
Härryda kommuns växel
031-724 61 00
kommun@harryda.se
Härryda kommuns växel
031-724 61 00
kommun@harryda.se