Härrydas avloppsförsörjningsplan innehåller en beskrivning av nuvarande avloppsförsörjning (både spillvatten och dagvatten), naturgivna förutsättningar samt framtida förutsättningar som bebyggelse och befolkning som påverkar avloppsförsörjningen inom kommunen.
Avloppsförsörjningsplan 2011 Pdf, 3.2 MB, öppnas i nytt fönster.
Klickbar karta med manual Pdf, 11.3 MB, öppnas i nytt fönster.
Till bilagor
En kommunal avloppsförsörjningsplan (liksom en vattenförsörjningsplan) är till för att lyfta fram vattenfrågorna tydligare än vad som vanligtvis skett hittills vid detaljplaner och översiktsplanering. Vattenfrågorna används som underlag för framtagande av förslag till mål och åtgärder på kort och lång sikt för såväl allmän som enskild avloppsförsörjning. Slutligen redovisar Härryda avloppsförsörjningsplan rekommendationer till översiktsplanen.
Planen innehåller en beskrivning av nuvarande avloppsförsörjning (både spillvatten och dagvatten), naturgivna förutsättningar samt framtida förutsättningar såsom bebyggelse och befolkning som påverkar avloppsförsörjningen inom kommunen. Utifrån dessa förutsättningar samt förekommande skyddsvärda områden och risker förknippade med avlopp görs en bedömning av recipienternas skyddsbehov och risknivå inom berört tillrinningsområde.
År 2000 antogs EU:s ramdirektiv för vatten. Vattendirektivet gäller för allt vatten; sjöar och vattendrag, grundvatten, större flodmynningar och för kustvatten. Målet med vattendirektivet är att nå god vattenkvalitet till år 2015.
Sveriges riksdag har beslutat om fem vattendistrikt med en vattenmyndighet i varje. En länsstyrelse i varje distrikt har utsetts till vattenmyndighet med ansvar för att förvalta kvaliteten på vattenmiljön inom distriktet. Dessa vattenmyndigheter ska se till att EU:s ramdirektiv för vatten genomförs i Sverige.
Vattenmyndigheterna har fastställt ett åtgärdsprogram, där kraven stärks på den kommunala VA-planeringen. En åtgärd är att utveckla vatten- och avloppsvattenplaner.
För att uppnå en hållbar avloppsförsörjning i en kommun krävs en strategisk planering och tydliga beslut samt kunskap om de vatten som blir berörda. Planeringen måste omfatta hela kommunen, ske inom hela kommunala förvaltningen och ha politisk förankring.
Härryda avloppsförsörjningsplan har utarbetats under åren 2010-2011 av en förvaltningsövergripande grupp med representanter från Plan och bygglov, Vatten och avfall samt Miljö- och hälsoskydd.
Försättsblad Pdf, 17 kB, öppnas i nytt fönster.
Bil_1A_Naturgivna förutsättn Pdf, 18.6 MB, öppnas i nytt fönster.
Bil_1B_Skyddsvärda områden Pdf, 24.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Bil_1C_Nuv avloppsförs - allmän Pdf, 18.5 MB, öppnas i nytt fönster.
Bil_1D_Nuv avloppsförs - enskild Pdf, 24.4 MB, öppnas i nytt fönster.
Bil_1E_Nuv dagvattenförs - allmän Pdf, 10.8 MB, öppnas i nytt fönster.
Bil_1F_Övrig påverkan Pdf, 17.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Bil_1G_Recipienter Pdf, 18 MB, öppnas i nytt fönster.
Bil 2 Försättsblad Pdf, 88.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Bil 2 Bedömning av recepientens skyddsbehov, risknivå Pdf, 401.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Bil 3 Försättsblad Pdf, 15 kB, öppnas i nytt fönster.
Bil 3 Förslag till mål och åtgärder Pdf, 175.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Bil 4 Rekommendationer till ÖP Pdf, 19.3 MB, öppnas i nytt fönster.
Bil 5 Försättsblad Pdf, 15.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Bil 5A Ansvarsfördelning dagv Pdf, 25 kB, öppnas i nytt fönster.
Bil 5B Checklista Pdf, 83.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Bil 5C Riktlinjer vid bygglov Pdf, 186 kB, öppnas i nytt fönster.
Klickbar karta med manual Pdf, 11.3 MB, öppnas i nytt fönster.
Manual till klickbar karta Pdf, 302.9 kB, öppnas i nytt fönster.