Spillvatten är vatten från toalett, dusch, disk, tvätt och bad. Det vill säga det många kallar för avloppsvatten. Avloppsvatten är en samlad benämning för spillvatten och dagvatten.
I toaletten ska bara kiss, bajs, vatten och toalettpapper. Oavsett om du har kommunalt eller enskilt avlopp.
Se filmen om hur Edward Blom ska sluta att fulspola.
Exempel på saker som fulspolas och som ställer till problem hos reningsverken. Detta ska inte spolas ner i toaletten:
3,8 miljoner kubikmeter avloppsvatten från Mölnlycke, Landvetter och Härryda leds i avloppstunnel till Göteborg för rening i Ryaverket, Gryaab. Spillvatten från Hindås och Rävlanda går till Rävlanda reningsverk. Hällingsjö har ett eget reningsverk.
Kommunala avloppsverk är byggda för att ta emot och rena spillvatten från hushåll innan det släpps ut i ett vattendrag. Produkter med miljöfarliga ämnen får inte tillföras avloppssystemet eftersom de påverkar reningsprocessen, slammet och vattendrag.
Avloppsstopp går att få bort utan kemikalier. Prova först med hett vatten i ganska stor mängd. Fungerar inte det prova att lösa en kopp bikarbonat och en kopp salt i en kastrull med kokande vatten. Häll sedan detta i avloppet.
Det mesta av avloppsvattnet i Härryda renas i Göteborg, Gryaab. Gryaab
Kontakta räddningstjänsten på 112 om det inträffar en olyckshändelse som medför utsläpp av syror, lösningsmedel, metaller, oljor eller större mängder av andra ämnen till spill- eller dagvattennätet. Det är viktigt att åtgärder snabbt kan sättas in för att för hindra eller motverka störningar i reningsverken liksom i arbets- och naturmiljön.
Kontaktcenter
031-724 62 00
kontaktcenter@harryda.se
Vatten och avfall
031-724 6371, 031-724 6228, 031-724 6215
va.avfall@hvaa.se
Finnsjöns vattenverk
031-88 27 79
va.avfall@hvaa.se
Miljö- och hälsoskydd
031-724 61 00 (Växel)
miljo.halso@harryda.se