Här har vi samlat aktuella frågor kring den fördjupade översiktsplanen (FÖP) för Landvetter södra.
En översiktsplan är en tidig vision för kommunens utveckling av mark, vatten och bebyggelse på lång sikt. Syftet med en översiktsplan är att förändringar i den fysiska miljön ska bli så bra som möjligt och att olika frågor ska vägas samman till en bra helhet. I översiktsplanen talar kommunen om hur man vill att stad och land ska utvecklas, var det kan och bör byggas, var det behövs nya vägar och cykelbanor samt vilka områden som bör sparas för rekreation.
I planen beskrivs också vilka hänsyn som bör tas till exempelvis kulturhistoriska kvaliteter, naturvärden och risk för bullerstörningar och översvämningar.
Översiktsplanen är vägledande men inte bindande. Den ger inga rättigheter eller skyldigheter till vare sig myndigheter eller enskilda men utgör utgångspunkt för efterföljande detaljplaner eller bygglov där detaljerna bestäms.
Enligt plan- och bygglagen (PBL) ska varje kommun ha en aktuell översiktsplan.
En översiktsplan omfattar hela kommunens yta medan en fördjupad översiktsplan är mer detaljerad för en del av kommunen, exempelvis en tätort.
Kommunen tog fram ett beslutsunderlag till kommunstyrelsen. Ärendet klubbades den 29 februari 2016.
Kommunstyrelsens beslut om att påbörja FÖP
Kommunen tog fram ett beslutsunderlag till kommunstyrelsen. Ärendet klubbades den 2 april 2020.
Kommunstyrelsens beslut om samråd
Samrådet pågår mellan den 20 april till den 17 juni. Under den tiden kan förslaget och dess underlag ses och läsas på kommunens webbplats. Alla handlingar finns också utskrivna på plats i kommunhusets entré eller i Landvetter kulturhus.
Under samrådstiden har alla möjlighet att lämna synpunkter och ställa frågor om förslaget. Samrådet syftar till att förbättra kommunens beslutsunderlag och ge dem som berörs av de fördjupade översiktsplanen möjlighet att påverka planens utformning.
Jag vill titta på förslaget, ställa frågor eller lämna synpunkter
Lämna dina synpunkter senast den 17 juni 2020.
Ja. I arbetet med en fördjupad översiktsplan ges flera tillfällen för alla som vill lämna synpunkter och förslag. I en fördjupad översiktsplan vägs olika allmänna intressen mot varandra, men enskilda intressen vägs inte in i det här skedet. Den fördjupade översiktsplanens innehåll kan därför inte överklagas så som detaljplaner och bygglov kan.
Du kan skriva och skicka dina synpunkter via webbplatsen eller skicka med post.
För att lämna synpunkter, förslag eller ställa en fråga kan du använda dig av ett formulär direkt på kommunens webbsida:
Jag vill lämna synpunkt, förslag eller ställa en fråga
Det går även bra att skicka mejl till plan@harryda.se eller skicka med vanlig post till:
Härryda kommun, Samhällsbyggnad
435 80 MÖLNLYCKE
Lämna dina synpunkter senast den 17 juni 2020.
Alla synpunkter och förslag som kommer in sammanställs och besvaras av kommunen i ett dokument som kallas samrådsredogörelse. Avvägningar mellan olika intressen görs innan förslaget bearbetas vidare. När planförslaget har bearbetats så finns det återigen en möjlighet för alla att lämna synpunkter. Det sker under det andra skedet i planprocessen som kallas granskning.
Samrådsredogörelsen, dokumentet med sammanställningen av alla inkomna synpunkter och förslag, kommer att finnas tillgänglig på kommunens webbplats tillsammans med den bearbetade planen under granskningstiden.
Förslaget som var ute på samråd bearbetas med hjälp av de inkomna synpunkterna. Därefter ges en ny möjlighet att påverka den fördjupade översiktsplanen under nästa skede som kallas granskning. Under granskningstiden kan det bearbetade förslaget och dess underlag ses återigen och ni har möjlighet att lämna synpunkter.
När det är dags för granskning kommer kommunen att annonsera om det. Preliminärt beräknas granskningen ske 2021.
Den fördjupade översiktsplanens innehåll kan inte överklagas så som detaljplaner och bygglov. Då en översiktsplan inte är juridiskt bindande kan inte själva innehållet i översiktsplanen överklagas. Överklagan kan enbart ske på formella grunder, det vill säga om översiktsplanen inte har tagits fram på ett lagenligt sätt.
Det är först när kommunfullmäktige tagit beslut om att anta den fördjupade översiktsplanen som det går att överklaga. Beslutet om att anta en översiktsplan kan överklagas om översiktsplanen inte har tagits fram på ett lagenligt sätt eller om beslutet har fattats av någon annan instans inom kommunen än kommunfullmäktige. Från den dag då beslutet offentliggjorts på kommunens digitala anslagstavla har du tre veckor på dig att överklaga beslutet.
Vart du ska skicka din skriftliga överklagan kommer att framgå i beslutet för antagande.
Vi är nu i skedet för samråd.
Se hur processen ser ut för översiktsplanering
Det första steget för Landvetter södra är att ta fram en fördjupad översiktsplan. Fördjupningen av översiktsplanen är inte juridiskt bindande, men är vägledande för de detaljplaner som senare kommer tas fram med rättslig verkan.
Planprocesserna för både fördjupningen av översiktsplanen och efterföljande detaljplaner regleras av plan- och bygglagen som fäster stor vikt vid den demokratiska processen med insyn och påverkansmöjligheter. Samtliga berörda fastighetsägare kommer få ta del av framtagna handlingar och har möjlighet att lämna synpunkter på förslagen.
Den fördjupade översiktsplanen är omfattande. Här nedan kan du därför läsa ett antal sammanfattande punkter ur planförslaget:
Kommunens ambition:
Arbetet med den fördjupade översiktsplanen beräknas pågå i ytterligare cirka två år, fram till vintern 2022. Därefter kommer detaljplaner att tas fram för olika delområden inom området Landvetter södra. Processen för att ta fram en detaljplan är mycket varierande, men uppskattningsvis tar den cirka 2 år.
För detaljplanering och utbyggnad av den första delen av området närmast Landvetter har kommunens egna bolag Landvetter Södra Utveckling AB påbörjat ett arbete.
Läs mer om deras arbete på deras webbplats
Omvandlingen ska ses i ett långsiktigt perspektiv. Det kommer att behöva ske succesivt med hänsyn till områdets storlek och utmaningar. Det krävs stora statliga, kommunala och privata investeringar för utbyggnad av en helt ny stad från grunden.
Befolkningen i Landvetter södra förväntas bli minst 25 000 invånare vid fullt utbyggt planförslag, enligt dokumentet för FÖP Landvetter södra, sid 19.
Som en jämförelse så bor det idag ungefär 17 500 invånare i Mölnlycke och ungefär 8 000 invånare i Landvetter.
Nästan hela planområdet är idag obebyggt och består huvudsakligen av skogsmark. Planering och byggande av en ny stad och en ny järnväg mellan Göteborg och Borås, innebär att naturmark tas i anspråk.
De mest värdefulla naturområdena i sydväst undantas från exploatering. Inom den nya staden föreslås sammanhängande stråk av grönska och vatten. Det är av stor vikt att området planeras så att de som bor i och besöker Landvetter södra kan nyttja rekreationsområdena. Prioriterat är att platsens naturvärden värnas, att tillgängligheten stärks och nya entrépunkter och nätverk av stigar etableras. Runt Lilla och Stora Ristjärn föreslås en stadspark som kopplar ihop flera naturstråk inom området. Stadsparken blir den nya stadens gröna och blå hjärta.
Den föreslagna bebyggelseutvecklingen innebär en viss påverkan på landskapsbilden. Områdena för bebyggelsen lokaliseras dock huvudsakligen till dalgångarna och vid foten av höjderna. Vid avvägningen mellan intressen att bevara naturen i sitt ursprungliga skick, å andra sidan möjligheter att bygga en ny stad, anser kommunen att naturvärdena inte behöver påverkas negativt av utvecklingen av Landvetter södra utan att de kan beaktas och integreras i området.
Inom området finns ett flertal djurarter identifierade. Grundprincipen är att i första hand undvika att utvecklingen medför negativ påverkan på arterna och deras livsmiljö och i andra hand att den negativa påverkan minimeras genom att skydds- eller kompensationsåtgärder genomförs.
Arbetet med den fördjupade översiktsplanen för Landvetter södra har pågått sen 2016. I samrådsförslaget utgår vi från den järnvägsutredning som Trafikverket tidigare tagit fram. Där beslutades om en korridor, vilken legat till grund för arbetet med Landvetter södra.
Trafikverkets omtag med nya lokaliseringar har inte tagits med i detta samrådsförslag för den fördjupade översiktsplanen. Samverkan och dialog sker med Trafikverket.
Följ Trafikverkets process
Det finns flera utredningar som underlag till samrådshandlingen.
Samtliga utredningar
Planenheten
plan@harryda.se031-724 61 00