Arbete med ny översiktsplan
Härryda kommun arbetar med att ta fram en ny översiktsplan. Översiktsplanen redovisar på en övergripande nivå var och hur utveckling och bevarande av naturområden, företags- och industrimark, vägar och bostäder föreslås ske på lång sikt.
Visionen i den långsiktiga samhällsplaneringen
Kommunens vision, Härryda – här vågar vi!, pekar ut riktningen för kommunens långsiktiga utveckling. Översiktsplanen är ett verktyg för att uppnå visionen.
Vår vision
Samråd om förslag till ny översiktsplan
Kommunstyrelsen godkände den 24 november 2022 att genomföra samråd om förslaget till ny översiktsplan och tillhörande miljökonsekvensbeskrivning. Samrådet som pågick mellan 16 januari och 17 mars 2023 är avslutat. Nu pågår arbete med att sammanställa en granskningshandling.
Digital översiktsplan
Förslaget till ny översiktsplan är helt digital. Förslag till samrådshandling till ny översiktsplan redovisades under samrådet i programmet StoryMap. Samrådshandlingen finns dock inte längre tillgänglig i StoryMap. Anledningen till detta är att leverantören av programmet inte längre uppdaterar den versionen av programmet som samrådshandlingen redovisades i. Samtliga samrådshandlingar finns tillgängliga i pdf-format. Som underlag till samrådsförslaget finns en miljökonsekvensbeskrivning och flera utredningar, analyser och inventeringar. Du hittar alla underlag på sidan under rubriken Status och dokument
Kommunen har som komplement till den digitala samrådshandlingen tagit fram en sammanfattning av samrådsförslaget samt planscher med kart- och textutsnitt om kommunens sju tätorter och landsbygdsområden i pdf-form.
- Sammanfattning av förslaget till ny översiktsplan Pdf, 8.5 MB, öppnas i nytt fönster.
- Hela kommunen Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.
- Mölnlycke Pdf, 2.6 MB, öppnas i nytt fönster.
- Landvetter Pdf, 3.1 MB, öppnas i nytt fönster.
- Härryda Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.
- Hindås Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.
- Rävlanda Pdf, 2.3 MB, öppnas i nytt fönster.
- Hällingsjö Pdf, 1.4 MB, öppnas i nytt fönster.
- Eskilsby Pdf, 3.2 MB, öppnas i nytt fönster.
- Landsbygdsområden Pdf, 1.8 MB, öppnas i nytt fönster.
Processen att ta fram en översiktsplan
Processen för att ta fram en översiktsplan regleras i plan- och bygglagen (PBL) och har olika skeden. Att du som invånare är delaktig och får möjlighet att ge synpunkter är en viktig del i planprocessen. Ditt inflytande och påverkan är möjligt särskilt när processen når stegen samråd och granskning.
Planprocessens olika skeden
Arbetet med att ta fram en ny översiktsplan är nu i granskningsskedet. Under detta skede sammanställs de synpunkter som inkommit under samrådstiden. Synpunkterna redovisas och bemöts i en samrådsredogörelse (eget dokument) som blir tillgänglig i samband med granskningen av översiktsplanen. Förslag till ny översiktsplan bearbetas och därefter tas en granskningshandling fram. När en granskningshandling finns framtagen kommer förslaget att ställas ut och det är då åter möjligt att lämna synpunkter.
Syftet är att förbättra underlaget för beslut och att göra det möjligt för invånare, myndigheter, föreningar och andra berörda, att få insyn och kunna påverka.
Fördjupad översiktsplan för Landvetter Södra
En fördjupad översiktsplan (FÖP) för Landvetter södra var på samråd år 2020. I mitten av november 2021 beslutade kommunstyrelsen att avbryta arbetet med den fördjupade översiktsplanen. Området och frågorna för Landvetter Södra hanteras istället inom förslaget till ny översiktsplan samt genom exploatörsdrivna detaljplaner.
FÖP Landvetter Södra
Fördjupad översiktsplan för Finnsjöns friluftsområde
Härryda kommun har tillsammans med Mölndals stad gjort en fördjupad översiktsplan (FÖP) för Finnsjön med omgivning. Planen antogs av kommunfullmäktige i båda kommunerna år 1993. När kommunfullmäktige antar en nya översiktsplan föreslås samtidigt den fördjupade översiktsplanen för Finnshjöns friluftsområde att sluta gälla.
FÖP Finnsjöns friluftsområde
Vindbruksplan - tematiskt tillägg
Vindbruksplanen är ett tillägg till kommunens översiktsplan (TÖP), som antogs av kommunfullmäktige år 2012. I planen pekas geografiska områden i kommunen ut där möjligheten att utveckla vindkraft får och inte får ske. Tillägget bedöms vara fortsatt aktuellt i förslaget till den nya översiktsplanen.
TÖP Vindbruksplan
Status och dokument
Planstart
Samråd
Granskning
Antagande
Överklagande
Laga kraft
Tyck till!
Du kan alltid bidra med dina synpunkter på översiktsplanen under hela processen genom att använda formuläret nedan. När en granskningshandling finns framtagen kommer förslaget att ställas ut på nytt. Det kommer då åter vara möjligt att framföra formella synpunkter på förslaget.
Om du har frågor om förslaget hittar du kontaktuppgifter under rubriken Kontakt.
Anna Wallin, planarkitekt
031-724 61 00 (Kontaktcenter)
Charlotte Lundberg, planarkitekt
031-724 61 00 (Kontaktcenter)